Saturday, November 12, 2011

PINTU DORAEMON


Perak - KL - Perak - KL - Putrajaya - Seremban - KL

Dalam masa 6 hari. Huish, boleh masuk hari ini dalam sejarah. Serious, dalam kesibukan berulang-alik tak sempat nak fikir rehat melainkan nak selesai semua urusan. Alhamdulillah selesai da semuanya.

Dalam berulang-alik merata alam tu, sempat terfikir best juga ada pintu doraemon. Dalam sesaat boleh balik kampung. Dalam sesaat boleh jumpa orang tertentu. Dalam sesaat boleh tengok dimensi dunia yang berbeza.

Tak ke best macam tu kan?

Tapi kenapa kita tak ada pintu doraemon macam dalam cartoon tu ye?

Sebab tak adventure la! Tidak la dapat diaplikasikan "Jauh perjalanan, luas pemandangan." Setuju? Sila setuju. ;)

Dalam-dalam berfikir, Allah sebenarnya beri peluang tika mana masa perjalanan, itu masa yang boleh dicuri untuk muhasabbah diri sambil tadabbur alam Inshaallah.

Dapat kita melihat renung kembali kisah lampau terutamanya bila balik ke suatu tempat yang dulunya sangat sinonim dengan kita sebagai anak remaja. Atau pulang ke tempat yang mana disitulah kita mengenal kehidupan dan kasih sayang.

Semuanya membuatkan kita kembali merasa betapa bersyukurnya kita dikurniakan nikmat yang Allah beri di sepanjang perjalanan ini. Semuanya membuatkan kita berfikir sudah sejauh mana kita di atas dunia ini dan sedalam mana sudah kita memaknakan atau membumikan tujuan asal kita dihidupkan sebagai khalifah dan hambaNya.

Tak lupa juga, sepanjang kita berulang-alik bermusafir ni sambil melihat kerenah manusia di sekeliling, Allah sebenarnya sedang mendidik kita untuk lebih sabar dan banyak bersangka baik. Sabar untuk tunggu train misalnya atau tunggu orang lain yang tak kunjung tiba seperti dijanjikan. Bersangka baik melihat kenapa orang itu bersikap begini atau kenapa orang itu berpenampilan sebegitu. Bukan kita sebagai manusia nak hukum orang lain atas sesuatu, mesti ada sebab kenapa terjadinya begitu. Dan mesti ada sebab kenapa Allah pilih kita untuk berada dalam situasi itu kan?

Jadi nak berharap lagi ke pada pintu doraemon ni?

Tak perlulah. Kasihan generasi kecil, dari kecil dah banyak sangat dimokmokkan dengan kepercayaan pada kekuasaan super saiya, sailormoon dan macam-macam.

Sedangkan hakikatnya sedari kecillah mereka ini perlu ditunjangkan dengan kesejahteraan aqidah yang mantap dan yakin kebergantungan yang tinggi pada kekuasaan Ilahi. Tarbiyah Imaniyah. Mencorakkan kain putih perlu kena pada gayanya dan ini bermula dengan ibu bapa sendiri. Di mana kita? Fikir dan renungkan bersama Inshaallah.

Sekian lintas langsung ditemani simbahan terang bulan penuh.
:)

No comments: