Saturday, October 30, 2010

1 DECEMBER 2010


ya itu dia tarekhnya

1 DECEMBER 2010

bukan bukan bukan
bukan tarikh kenduri siapa-siapa

itu tarikh
kepulangan saya ke bumi Malaysia

inshaallah back for good

alhamdulillah
siket masa lagi nak melengkapkan studies third year

next week final exam
doakan ye?

flight details belum lagi confirm
inshaallah nanti dah ada akan diwar-warkan lagi
buat kawan-kawan yang nak tunggu di KLIA

HAHA

"sesungguhnya perancangan ALLAH itu lah yang paling terbaik,
moga hati-hati ini belajar untuk menjadi redha"

ameen.

:)

Thursday, October 28, 2010

KEHIDUPAN


hidup saya atau hidup awak

yang lebih penting

jawapan

'hidup kami'

terima kasih

:)

Monday, October 25, 2010

TUNGGANG KUDA!

ya. mari lah kita menunggang kuda bersama.
layan pictures dulu lah.
pintu gerbang yang menyambut ketibaan.
ini lah ladang kudanya. (stable)
nampak dua ekor kuda saja?
ada 98 ekor semuanya
mari bergambar bersama kuda-kuda
belum naik kuda sendiri
mari mula menunggang kuda.
hi kawan-kawan
ini lah kuda saya hari ini
namanya DANCER
sangat cantik dan lemah lembut
suka suka suka
ini kawasan ladang
yang dibawa oleh kuda-kuda kami
nampak tak depan ni?
itu kuda-kuda kawan saya
mari kita tengok pictures lain dari belakang
ini sajalah antara gambar yang dapat dikongsi bersama
sebabnya kamera tak mahu 'hidup' pula
terpaksa guna kamera handphone
ada hikmahNYA disitu
sebab saya ada idea guna handphone atas kuda
tak perlu susah nak pegang kamera besar
(^^,)

memang best dapat naik kuda
untuk kali yang kedua ini
alhamdulillah

tapi kali ni rasa lebih best
when you can relate aktiviti menunggang kuda
dengan hadis Nabi SAW
ajarlah anak kamu tiga perkara
(menunggang kuda, berenang dan memanah)

kemudian
relate pula pada kisah peperangan-peperangan
yang berlaku masa zaman Nabi dan sahabat dulu
macam mana ye mereka tunggang kuda
sambil tangan mengawal panah dan pedang?
hebatkan kawan-kawan?
subhanaallah

apa pun am so grateful
of what I had experienced today
nak lagi boleh?
inshaallah ^^

DANCER, you are a very good horse!
love you DANCER

p/s: enal, sedia untuk ajar yong memanah pula ye? ;)

Sunday, October 24, 2010

PINK HIJAB DAY

found this to be really interesting!

" be a proud hijabi and
support the fight against breast cancer!"



video

need some other information?

click here

for those of you in Kuala Lumpur and Melbourne
you might want to contact these persons to participate:

Kuala Lumpur : farah_stryder17@yahoo.com
Melbourne : yasosawi@yahoo.com

why do I find it to be interesting?
1. because I am a hijabi and I am happy with my hijab
I appreciate and proud of my hijab more than before
after this incident

2. because I have some family members
who were suffering from the cancers
and have lost few of them
innalillahiraji'un
AL - FATIHAH

Saturday, October 23, 2010

TERBANG

terasa mimpi adakalanya
sejauh ini perjalanan saya

tercampak di benua asing
jauh dari segala kecintaan biasa

terpaksa mengharungi segala
macam seribu langkahan dan onak

kini masanya makin hampir
untuk turun kembali ke daratan

daratan bumi kelahiran
buat menabur bakti dan setia

yang selalu disematkan
sebagai jawapan wajib
buat setiap pelajar yang ditemuduga

sekarang
tunaikan

kerana itu amanah ALLAH
buat kita

moga terus kuat
dengan segala 'hadiah'
di bumi terbang ini

Friday, October 22, 2010

HAMPIR SELESAI


alhamdulillah
semalam submission
last assignment as a third year student
dekat sini

tengah tunggu
november untuk cepat menjelma
nak selesaikan third year
officially
inshaallah

Thursday, October 21, 2010

ORANG RUMAH?


ok, apa reaksi kamu (wanita) bila disuruh bawa orang rumah?

ada ke ye orang rumah (lelaki) bagi seorang wanita?

terkeliru


terima kasih ye sahabat
anda buat saya tersenyum
kala otot tekanan semua timbul
orang rumah kamu mak, akak-akak, abang dan adik ye

HAHA!

siapa yang boleh leraikan kekeliruan saya ni silakan lah.
atau saya yang belum cukup belajar
PERIBAHASA


Wednesday, October 20, 2010

BANYAK

mula-mula bila saya type title entry : banyak, dan mula menulis first sentence of this entry, memang saya rasa terlalu banyak perkara yang ada dalam hati dan fikiran ni. rasa banyak sangat sampai rasa sesak. rasa tak de siapa nak bercakap yang boleh faham apa yang saya rasa sekarang.

tapi lepas 10 saat saya taip first sentence tadi, saya terdiam. kenapa saya merungut macam tu? bila ALLAH itu sentiasa ada untuk saya without fail. hati saya jadi sebak kembali. teruknya sebagai hamba bila kita ingat ALLAH saat-saat sesak dada, susah saja. time senang mana kita? Allahuallah. terus saya delete first sentence saya tadi yang mana saya rasa pasti saja boleh menimbulkan kelukaan pada hati orang lain. terima kasih ALLAH kerana menggerakkan kembali getar ini.

hati ini terlalu subjektif
hati ini terlalu complicated

susah saya nak describe
dalam keadaan diri yang tengah struggle di atas 'jalan' ini
terkadang saya buntu dengan apa yang ada di sekeliling
terkadang saya rebah, terpapah kembali untuk bangkit dalam kesakitan dan kegembiraan

memang saya bukan seorang yang expressive. but am struggling now to get to know myself better and to appreciate others better than before. itu hasil refleksi bersama kak joy. terima kasih akak. dan penting sekali untuk saya bersyukur pada ALLAH kerana lepas entah berapa kali saya dengar hadis 13, kali mendengar dengan kak joy baru saya dapat input. alhamdulillah.

masa untuk meninggalkan bumi Australia semakin hampir. part of me terlalu gembira sebab akhirnya akan kembali ke bumi Malaysia bersama keluarga tercinta. part of me sedih kerana bumi Australia bumi tarbiyyah yang Allah hadiahkan buat saya. mungkin langkahan saya masih kecil tidak seperti orang lain yang lebih maju dan matang. namun saya masih terus mahu melangkah walau diri masih penuh dengan lumpur.

mungkin wajar untuk saya berhenti di sini saja. pointnya nak kata, dimana kita bila ALLAH ingat kita sentiasa dan kita ingat padaNYA pula bila? lemahnya masih iman ini. moga DIA pegang hati-hati ini supaya sentiasa di atas jalanNYA. ameen.

Tuesday, October 19, 2010

RINDU LAGI


bila datang je bulan ni
datang lagi rasa yang satu ni
bermohon dan beharap
moga berpeluang menjadi tetamuNYA
di bumi yang penuh barakah

LAMBAIAN KAABAH MEMANGGIL LAGI

terlalu envy in a positive way
kepada mereka yang dapat pergi
dalam masa waktu masih muda ni
inshaallah
moga rezeki itu ada

buat yang bakal pergi
moga ibadahmu tenang disana

Saturday, October 16, 2010

COOKIES OFF TASK

jeng jeng jeng
lagi dekat due date mr. A
lagi rajin pergi dapur
buat chop chip cookies
atau nama glamour
cookies off task

jom layan pics
(^^,)v

saat adunan digentel-gentel menjadi bulat

kemudian kita susun bagi jarak-jarak ye kawan-kawan

after 12 minutes, taraaaaaa.. kita sejukkan dulu

tak nampak sangat? mari close up! nyum nyum

credit to najlaa utk recipe nya.
so simple,
sekejap dimasak, enak dimakan.

ada any order?
HAHA.
(acah je)

:updated:
ini recipinya

2 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoons baking soda
1 cups butter, softened
3/4 cups packed brown sugar
1/4 cup white sugar
1 package instant vanilla pudding mix
2 eggs
1 teaspoons vanilla extract
2 cups semisweet chocolate chips

masak suhu 180^c for 12 minutes
agak-agak tengok dah brownish boleh keluarkan

SELAMAT MENCUBA!

Friday, October 15, 2010

MARI MENGAJI

soalan saya hari ini.

"tak pe ke kak, bila kita mengaji sorang tajwid tak betul, macam mana ye?"

jawapan akak hari ini.

"ada dua, yang pertama niat kita itu untuk mengaji itu kenalah betul. dan keduanya, selepas mengaji kita doalah semoga ALLAH ampunkan mana-mana kesilapan kita semasa mengaji dan dari semasa kita kena tingkatkan ilmu belajar tajwid ni."

kemudian..

jeng jeng jeng

akak hadiahkan ini!

mari kita klik ramai-ramai

http://tanzil.info/

nak tahu apa yang best dekat website ni?
(sila click picture selepas baca keterangan saksi ini)

1. boleh pilih nak dengar surah apa, ayat apa
2. boleh pilih nak dengar siapa yang bacakan
3. boleh pilih nak bahasa apa untuk tafsiran

sambil baca, sambil betulkan tajwid bila dengar qari baca, sambil boleh tadabbur ayat

best kan?

(^^,)
sharing is caring

Thursday, October 14, 2010

Tuesday, October 12, 2010

HATI SAYA

hati saya

sedang focus pada dua kertas kerja yang diharapkan mencapai kualiti standard dan redha ILAHI

sedang mendoakan moga atok orang terdekat di hati di bawah lindungan ALLAH

sedang berkira-kira masa si roommate untuk pulang

sedang menanti suatu yang belum pasti

sedang merenungi mereka semua

di dalam hidup saya

sambil hati saya

tersenyum



dan kemudian saya diam

.......... diam ..........


Friday, October 8, 2010

FINAL LAP

quick update..

fb dah di deactivate untuk temporary..

blog.. in consideration untuk tutup juga.. biar dulu sekejap.

saya boleh dihubungi through email ye kawan-kawan.

stay strong wherever you are!


FINAL LAP
DON'T MESS UP!

Monday, October 4, 2010

RANDOM

di pagi yang hening selepas didatang ilham nak berchenta dgn encik A, tiba-tiba rasa gatal tangan lagi nak update blog. nampak nya tak idle mana lah blog ni kan. huhu. anyhow, saya ter inspired dengan statement dr. ridzwan bakar (penulis buku bila pintu hati berbuka) yang mentioned, blog as a medium untuk dia melepaskan lelah atau tekanan belajar. menarik kan? somehow, i do feel the same thing too. ;) jadi mari lah nak update random thoughts sekarang ni:

sepanjang spring break lepas, duk mengadap encik A. walaupon tak selaju mana gear tekan masa berchenta, kurang-kurang dihadapkan juga muka. dan alhamdulillah hari ni dah siap outline, tunggu consultation, approve je lepas tu kita tekan gear 5 eh eh? ameen. (tinggi ni harapan nak siapkan) hehe.

sepanjang spring break juga, duduk, baring, berdiri dan segala macam aksi saya tampilakn dalam nak habiskan buku 'BILA PINTU HATI TERBUKA' by dr. ridzwan bakar. ada orang beri. memang best! best best best! highly recommended to others, tambah lagi students macam kita. yang tak student dah pon boleh baca. this book tells us tentang cinta kaabah dan kehidupan. nak tahu lanjut? baca sendiri ye. hehe. tengok lah, if kesempatan ada saya buat review. semalam dah sempat buat review dekat somebody. hehe. tak janji ye ni. :)

musim spring ni syok la jalan, sebab kiri kanan jalan bunga-bunga. warna warni. subhanaallah. haa.. ada satu rumah jiran berdekatan dengan rumah saya ni kan, owner rumah dia sangat lah rajin jaga garden dia. bunga-bunga rumah dia menjadi. geram sangat tengok. terasa nak berhenti amek gambar ke, minta baja ke. hehe. rumah dia pagar rendah je. paras pinggang saya. haruslah boleh usha bunga-bunga makcik ni. dan dan dan.. makcik ni selalu keluar siram pokok bunga dia sambil pakai spec mata hitam. dah banyak kali terserempak. dan dia juga rajin, sambil siram bunga, dia siram sekali jalan orang pejalan kaki depan tu. huhu. teringin la satu masa nanti sebelum balik nak cakap dekat dia, ,"what a beautiful garden you have here. nice job!"

lepas tu nak cerita tentang october. ape ye ada bulan ni? bulan ni penuh dengan virus ye kawan-kawan. virus kesakitan kerumahan @ homesick. haha. lagi dekat nak balik lagi nak feeling balik rumah. last year pon macam ni. haish. so not good lah! takpe takpe, pujuk diri sendiri akan ok bila focus berchenta dengan mr. A kan kan kan rabiatul? good girl! :) dalam hati berdoa cepatlah government tetapkan date nak balik ni, bila boleh tahu ni? huhu. dan ke marilah kamu allowance. kami perlukan kamu sekarang.

nak cerita pasal kawan-kawan pula lah ye.

farah, balik nanti eden nak rasa sate ikan tu ok? promise? haha. good luck dan posting elok-elok dekat Klang tu. takpelah sebulan je kita tak connected sangat. nanti dah duk sebelah-sebelah, sakan lah ye.

naqiah, ni lagi sorang kawan yang selalu tak ada izin ALLAH nak sembang betul-betul. huhu. saya selalu update dengan perkembangan bisnes awak. tahniah ye! another step ahead. am so proud! keep up the good work dan momentum itu. dah nak bergraduasi pon.. congratulations! :)

enal, ni pon sorang lagi. sibuk dengan test ye? hehe. sama la kita. yong sibuk berchenta dengan mr. A ni. belajar rajin-rajin ye. kekalkan prestasi kecemerlangan. nanti balik kita panah memanah. hehe.

sab, haa ni first time mention nama kamu here. thank you for being a supportive friend. dan juga concern. inshaallah am all good. wayar putus kadang-kadang tu normal lah. adat belajar. it just a matter of how we deal with the situation and recover. inshaallah. thank you ye.

ecah my roommate. huhu. syafakillah! moga cepat sembuh dan elok-elok saja di Sydney sana. cepat lah balik bilik. dah banyak minggu ni tidur sorang. terasa seperti permaisuri duduk sorang.

nak cerita apa lagi ye? banyak. cukup lah dulu sampai sini. nanti ada idea lagi, kot kot penat dengan mr. A, saya datang conteng conteng sini lagi lah ye.

Friday, October 1, 2010

GOOGLE CHROME

in the midst of berdating dengan mr. A ni sebenarnya
tapi tinggalkan dia kejap
sebab ternampak mr. G
mr. GOOGLE CHROME

tiba-tiba jatoh hati sama mr. G
sebab ada theme layout
yang cantik sesuai saya suka!
merah dan bunga!
I LIKE
(^_^)v

dan mr. G ni lebih terang
jelas dan nyata gitu
puas menatap mr. G yang kemas
berbanding mr. MF
(mr. Mozilla Firefox)
yang selalu buat laptop saya hang

ok
nak sambung dating semula
dengan mr. G yang baik ini


eh silap
dating dengan mr. A la!
(-_-)"