Thursday, July 30, 2009

BILA HATI BICARA

ada sesuatu yg menggangu jiwa dan hati aku waktu ni..utk x terlalu memikirkan nya maka aku pon amek keputusan utk ke city slps kelas dengan jan harvey jap td..pergi sorang2..ish3..x pernah nye dibuat kerje pegi city sorang2..tp tawakal je la, pegi pon waktu lunch hour..huhu..alhamdulillah, nothing bad happened..wee..pasni x nak wat lg..mcm2 kije yg aku wat pegi city td..asalnye nak pegi beli sheet protector utk wat portfolio m3 je..tp da melarat pegi wat kije laen plak.hehe..ok2, slaen drpd beli bhn2 utk portfolio, ni la aktiviti2 aku yg laen di city td.

1) beli set cupcake..ade resipi..ade loyang siap ngan piping bag lg tu..huuu..sonoknye rase..da lame da kepingin hati ni nak wat cupcakes. da ade ni ok la, pasni leh wat slalu. ade dlm 80 resipi kot dlm ni. mcm menarek..n menarek nye aku beli ni set ngn discount price..huu.ms dlm kedai ni jg, aku survey2 buku2 kanak2..bnyk yg menarek yg blh digunakan utk diwat teaching aids..eh, nnt dl, terpaksa tangguh. x de bajet lg.huhu.
2) tgh jalan2 tu, teringat plak ngan sorang kawan ni. dl da pernah janji ngan die nak kasi kangaroo..of course la bukan kangaroo idop. jd aku belikan die kangaroo ank patong je..huhu..ok la kan. yg penting janji mesti tunaikan. tp niat die nak ais salji tu x dpt la dek non..mane ade nk kirim salji ke mesia mcm ni.hehe..da siap aku belikan kotak nak pos lg. sok, insyaallah aku nak pos kat die. :)3) jalan punya jalan, hati ni kepingin plak nak treat diri sndri ngn makan donut..jd mr kite melayan ke krispy kreme dan menyental dua donut (satu tiramisu, satu lagi strawberry cream) bersama satu cup hot choclate..yummiiee..lazat nye. alhamdulillah..mmg slalu pon bile aku pegi city aku beli donut ni. slalu aku beli set sweet buzz, affordable la utk org bujang mcm aku ni..hehe.
tu je la aktiviti nye aku pegi city arini..rasa lega siket..huhu..dulu, bile aku rase aku nak cakap ngn someone, die sentiasa ade masa utk aku. tp skrg aku perlu mengalah dan bertolak ansur, kerna aku perlu sentiasa menghormati bahawa dia juga punya kehidupannya sendiri, malah perhubungan lillahitaala ini perlu sntiasa ada kesefahaman..aku akan ingat nasihat nya, bila rasa nak mengadu, mengadu lah pd ALLAH..pasti 200%, DIA akn mendengar kata hati hamba2NYA..dan itu lah yg lebih melegakan aku sebenarnya. :)

Wednesday, July 29, 2009

100 HARI LAGI


...fffuuhhhhh...
(gaya2 org penat mengira)
100 hari shj lg yg tinggal
utk bertemu hari itu
apa mungkin kan ku ketemui hari itu
x ku tahu
segala nya kuserahkan pada yg Maha Mangetahui

dalam hati
ada dua rasa
syukur dan gementar
terluka dan terubat
menghadapi perhitungan ILAHI
muga semuanya berjalan lancar
dan senyuman kan kembali terlakar
insyaallah

apa hari itu
biarlah ia menjadi rahsia diri ku
yg hina kerdil dan nestapa
perhitungan ILAHI
perhitungan terbaek ku kira
dlm mengukir
bahagia
dunia dan akhirat
(dlm hati punya kasih yg teruji dgn kehadiran batu2 ujian)

p/s: nukilan hati yg empunya diri ketahui maksud tersiratnya. ^.^"

Friday, July 24, 2009

TERKENA

saat ni aku x taw nak describe macam mana perasaan kat hati ni.
terkejut ada, terkesima, tergamam,
(eh..mcm same je semua ni..hehe)
dan sangat takot mungkin..huhu.
..al-kisah nya begini..
hari ini kawan2 semua nak wat surprise party,
bufday surprise party utk nija.
yg aku ni pula hanya mmbantu stakat preheat oven,
utk masak pizza sbnyk 6 keping.
lepas tu, kami semua ke rumah depan,
semua nye da berkumpul kat depan,
termasuk kawan2 laen yg satu batch.
aku pon, lepas masok, amek port n tunggu je la org vip nye iaitu nija.

x lama lepas tu,
ketibaan vip pon tibe,
dan lagu surprise bufday pon bergema kat umah 803,
..tibe2..

batip dan mun ting bergaduh,
bergaduh yg sgt sgt sgt dasyat..
owh..apakah?

saling duk tunding menunding jari,
tengking menengking,
jerit ngan frekuensi yg sungguh tinggi.

aku dan kawan2 yg kat situ,
da tergamam terkelu,
semua yg ada diam seribu bahasa,
nak dekat 10 minit la mcm tu kot.

yg aku ni,
da tertutup mulut,
terbuntang mata,
jantung da mcm nk terberenti,

sekali,
rupe2nye ini semua hanyalah
LAKONAN SEMATA
utk mengenakan bufday gurl,
owh..aduhai,
aku yg x bersalah ni pon turut same terkejot,
dan x semena mena,
aku mengalirkan air mata terkejut.

da semua pandang aku plak sbb
MENANGIS
..hehehe..

sebenarnya aku x suke situasi yg mcm ni,
benci sangat2,
x suke tahap dewa kali seribu,
benci benci benci
melihatkan pergaduhan yg mcm tadi
walau pon hanya lakonan
huhu
walaupon aku berdarah silat,
pergaduhan bukan sesuatu yg aku suka.

aduhai,
org laen yg nak dikenakan,
aku yg terkena,
menangis x berlagu plak tu,
x pasal2 kene gelak ngn org laen.
kesian org yg berlakon,
beria2 mnta maaf kat aku.
..hehe..
xpe la,
laen kali jangan bergaduh ye.

^.^

Wednesday, July 22, 2009

TERSURATNYA REZEKI

entry ni sbnrnye da bnyk hari rancang nak tules n share..tp kesihatan yg sedikit terjejas membantutkan niat..huhu..alhamdulillah, ni ade sedikit kekuatan nak menules semule..al-maklum, ngan tuntutan kuliah bile semester br da bermula..(cewah..padahal, satu minggu kelas 3 hari je..tiap2 ari satu kelas je plak tu..kecuali satu ari je 2 cls..huhu)..ok2, al-kisahnya begini..

HARI 1
masa hari sabtu tu, aku teman hani pegi city..jalan2 ngan die. nak dijadikan cerite, aku lupe bawa jacket..suhu plak cam ala2 sejuk gitu. tp da badan ni sensitip ngan sejuk, apa lagi, balik2 je city terus badan naek demam panas dan batuk yg sebatuknye sehingga menggegarkan kepala ni. hehe..alhamdulillah, moga2 kifarah dosa utk ku. lepas tu hani bagi makan panadol active 5 (ye ke cani ubatnye..camtu la bunyi nye lebih kurang..huhu)..n kmudiannye, disebabkan sgt2 x larat nak masak pape, aku pon duk termenung depan laptop smbl makan biskut, konon2 cari idea nak masak ape.hehe..secara tibe2, pintu umah diketuk dan ade sorang sahabat kat luar dengan semangkuk bubur..yipppee..alhamdulillah..ALLAH mengurniakan rezeki utk aku, dikala demam ade yg sudi dtg mmbawa bubur dimasak khas utk aku.huhu..mekaseh ya ALLAH..mekaseh ya pemasak bubur..dan kmudian kami bersembang smbl mnunggu aku abes makan bubur. dan kmudian dlm perbualan itu tersangkot pada sebuah hadis.

HARI 2
arini da mule kelas untuk semester yg baru..ramainye manusia yg baru mendaftar..huhu..x kesah la..kelas tetap kene attend. dan berjumpa lagi dengan kawan2 baru. kmudian kami ke main campus kat city, utk dengar talk ttg how to engage actively within the society by sheikh hassan al-bana..alhamdulillah..rezeki lg utk dpt ilmu yg baru selaen drpd ilmu akademik semata2..(ttg talk ni, insyaallah jika ada kesempatan nnt aku tules)..tp mmg menyeram la waktu ni, sbb first time jumpe sorang sheikh dr united kingdom plak tu. yg ade dlm talk ni pon dlm x sampai 15 org pon. tp alhamdulillah rezeki utk dtg dgr ni bnyk input br yg dpt. :)

juga ade kesah ttg seseorang dlm hidup aku, yg sekarang ni dapat rezeki utk attend induction kat new company utk job baru. alhamdulillah, dimurah kan rezeki oleh ALLAH utk dia. semoga dia berjaya utk apa yg dia impikan. :) dan hari ini, kisah2 ini jatuh sekali lg kepada sebuah hadis.

HARI 3
dalam facebook, kawan aku kat sydney invite utk pergi hari bersamamu palestin..alahai kawan, mcm mana la sy mahu pergi sydney sane kala2 kuliah begini..huhu..tapi, alhamdulillah, rezeki ALLAH yg mendengarkan suara hati kami..ade rezeki yg datang bergolek..bekas pelajar uni of queensland thn 1987 iaitu ustaz halim, datang buat talk utk hari bersamamu palestin dekat brisbane ni..mekaseh ya ALLAH..alamak, tapi, ade kelas la plak waktu ni. kalo abes kelas sekali pon, hanya tinggal baki satu jam shj nk pegi dengar talk..sekali lg ALLAH mendengar suara hati kami dan menjadikan rezeki kami utk mendengar talk ni pabila pensyarah, shaun, melepaskan kami awal pada hari itu..dan sempatlah nak kejar bus utk ke uni of queensland dgr talk..huhu..wpon kene berlari larian olimpik kejar bus, tersangkut dlm traffic jam selama amper satu jam akhernye kami smpai juga ke situ.

dengan muke ketebalan satu inci sebab smpai agak lewat, kami teruskan jua mendengar talk ni..mmg bnyk input br yg dpt taw ttg saudara kita di palestin sana..tentang rentetan sejarah apa sebenarnya yg berlaku di palestin, juga ttg nasib saudara seislam kita di mindanao, filipina..apa yg terjadi pada mereka. alhamdulillah ya ALLAH mngurniakan rezeki kepada kami utk hampir padaMU lg. :)

dan hari ini bersangkut lagi dengan sebuah hadis yg sama seperti hari2 sebelumnya..iaitu hadis ke 4 dlm hadis 40 yg berbunyi (terjemahan) :

Dari Abu 'Abd al-Rahman Abdullah bin Masud radiyallahu'anh: Telah meriwayatkan kepada kami oleh Rasullullah s.a.w. dan ia benar lagi dibenarkan, sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadian nya dalam perut ibumu selama 40 hari air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti demikian itu, kemudian jadi seketul daging seperti yang demikian itu juga, iaitu 40 hari, kemudian diutuskan oleh malaikat lalu ditiupkan roh padanya dan diperintahkannya menulis empat kalimat, iaitu, rezekinya dan umurnya dan amalnya dan celakanya atau bahagianya. Maka demi Allah tidak ada tuhan selaennya, sesunggunya salah seorang kamu mengerjakan dengan amal ahli syurga sehingga tidak ada jarak antaranya dan antara syurga melaenkan sehasta, kemudian terdahulu atasnya ketentuan tulisan lalu ia pon mengerjakan dengan amal ahli neraka, maka masuklah ia ke dalamnya. dan sesungguhnya salah seorang kamu mengerjakan dengan amal ahli neraka sehingga tidak ada jarak antaranya dan antara neraka melainkan sehasta. kemudian terdahulu atasnya ketentuan tulisan lalu ia pun mengerjakan pula dengan amal ahli syurga, maka masuklah ia kedalamnya. (bukhari dan muslim)

huraian sorang sahabat kepada aku ttg hadis ni dengan segala apa yg telah aku lalui dlm 3 hari ini adalah sesungguhnya setiap apa yg kita lalui, rezeki yang datang, sebenarnya telah terancang dan tertulis utk kita, yg ditinggalkan utk kita berfikir dan melakukan sesuatu adalah USAHA utk mencapai ke arah sesuatu itu..muga2 lebih kepada kebaekan. dan semuanya pasti berada dalam pemerhatian Yang Maha Melihat pada setiap saat. kite x taw dan x akan pernah tahu pada usia berapakah ajal datang menjemput kita (mungkin lg 60 tahun, 30 tahun, 2 tahun, 2 hari atau sebentar lg) tetapi kite tetap perlu berusaha utk mencapai kesudahan kehidupan yg baik kan? semuga dengan ini kite dan aku sendiri lebih sedar akan hakikat kehidupan dan berusaha ke arah jannah. mudah2an..ameen. :)

MATHEMATICS

dr sejak umor 1 tahun lg aku mmg suke m3..hehe..melampau kan bunyinye. tp tu la hakikat, mmg sjak aku kecik2, sejak tinggi ni msh lg belum mencecah 100cm..aku mmg gilekan m3..bile upsr, dlm 1 set buku latihan yg umi belikan utk aku, mesti buku m3 yg akan aku habeskan dahulu.huhu..masok skola mnengah, ttp m3 mnjadi kegilaan aku. alhamdulillah score baek utk m3, m3 mod ngn add m3..huhu..masok matrix pon aku 'meroyan' lg ngan m3..pernah ade pngalaman menangis sbb m3. cam ala2 putus cinta je sbb ms tu rase tercabar ngn subjek algebra..hehe..padahal formula nye adalah kena bertenang dan fahamkan satu2 ngn baek2..itu aja.ish3..budak2 sungguh waktu tu. ;)

dl, aku sbnrnye nak sambung stadi yg mnjurus kepada nombor2 ni..x kesah la pape kan. ms dl nk apply jd accountant, dibantah keras olh abuya.huhu..dpt nk jd engineer maen2 ngan nombor aku x nak plak, sbb x suke jd engineer.huu..last2 aku stick ngn cite2 nk jd dentist..dpt offer tolak la plak. pastu mohon jd cikgu m3. da lepas sampai putrajaya sume, aleh2 kasi aku ngaja bahasa plak. huhu..ok, tu cerite bab laen la..cumenye nak kate, minat cinta yg mndalam ngan m3 ni akhernye aku tekadkan azam bile dapat peluang utk pilih subjek elektif kat uni ni..so, aku chose amek subject excursions in mathematical reasoning..huu..da attend 1st clas aritu..mmg besh. wat aku jatoh cinta skali lagi..yg menareknye, pensyarah aku utk subject ni, iaitu calvin iron adalah salah seorang individu yg bertanggungjawab dlm penggubalan kurikulum m3 di mesia..jd, mcm2 idea yg dikongsi bersama n mcm2 teknik pngajaran m3 yg aku dpt belajar aritu. so, x nak cite panjang, nak share some of the pics yg aku amek mase kelas. (sbnrnye gmbr2 ni diambil utk tujuan diletakkan dlm portfolio nnt..huhu)




teachers yg kegembiraan memotong kertas nak dibuat segitiga.




bukan senang ni nak buat segitiga besudut 90 darjah..
hehe..
melampau je. ;p





group kami punye straw cantik kan? ade warne warni lg..
hehe..
budak2 mmg suke bnyk warna. :)





haa..yg ni plak kiub2 atau bongkah2 kayu sebesar kiub ayam buat sup tu..melalui aktiviti ni la br nmpk sejelas nye mcm mane binary system tu berfungsi..huhu..epi sgt waktu ni. bertekun mengira smpai ke penghujung.







ni je la dulu kan yg blh nak ditules..br attend satu kelas je pon..lepas ni ade assessments yg bnyk utk disiapkan dan agak mencabar juga. semoga kami semua cemerlang utk subjek ni. ameen. :)

Saturday, July 18, 2009

AKU ISTERI KAMU SUAMI

taken from noraini..utk renungan semua.

Seorang lelaki telah berumah-tangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan, kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera.

Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, ia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anak-anaknya.

Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli-keluarga, saudara-mara dan kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan ta'ziah. Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.

Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah berkata:
" semoga tidak ada sesiapapun dari kamu yang mengucapkan ta'ziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kata ku ini."

Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu..

Si suami meneruskan kata-katanya: "Demi Allah yang tiada AIlah yang berhak disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu.

Maha Suci Allah Ta'ala, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana ia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga ia telah mendidik anak-anakku dengan sempurna. Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa-baik yang dilakukannya kepada diriku. Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi (salla 'Llahu 'alayhi wa aalihi wa sallam);

"Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redho kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."[1]

Tatkala akan meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata: "Wahai Allah, Aku sesungguhnya redho kepadanya, maka redhoilah ia." Kulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku...

Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat ku gambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang ku rasakan ini.

Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan ta'ziah kepada ku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteri telah meninggal dunia dalam keadaan aku redho kepadanya. Semoga Allah Ta'ala menerima isteriku dengan keredhoan-Nya. "


"Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yang kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan kenyataan."

semoga dia bakal menjadi suami yg meredhai ku sebagai seorang isteri..ameen.

JANJI

mengungkapkan kata janji itu cukup mudah,
semudah nya air mengalir di kali,

tapi melaksanakan nya payah,

hingga boleh menghancurkan hati.

real man takes responsibility from the beginning till the end

Friday, July 17, 2009

NEW CHAPTER


new chapter begins..


2009 part 2

MDB 349 : excursions in mathematical reasoning
EAB 361 : storytelling in early childhood
EDB 351 : tesol methodology
MDB 397 : digital media in education

four new subjects
new chapter
may ALLAH blessings be upon us
good luck rabiatul adawiyah mf!

^.^
p/s: cls blom mule, tutorial and workshops sume da ade tasks..harus berusaha dgn lebih tekon..duet rakyat, usah disia-siakan.huhu..insyaallah..ameen. ;)

Wednesday, July 15, 2009

AKU KETAWA LAGI

suhu kat luar da 6 degree celcius..ape bisa aku keluar jalan2?owh tidak..hehe.jadi nye mari kite stay aja dalam bilik..layan internet dan segala layanan yg ada dalam kotak segi empat yg tertutup ini iaitu bilik sendiri..(apa jenis ayat la mcm ni)..hehe

arini aku ketawa lagi..mengingatkan segala perjalanan sebelum ini..mengingatkan segala bentuk perbualan yg aku pernah lalui ngan macam2 jenis orang..mengimbau kembali detik memori luka itam berdarah terluka..cewwaahh..ayt nak bunga je.hehe. (maaf ini entry luahan hati)

arini aku ketawa lagi, mengingat kan kate seorang teman virtual, naqiah..blog ni tempat nk luahkan hati, kadang2 rasa x leh nk bg taw orang, ni la tempat nye utk mencurahkan nye..dan mengingatkan nye aku ketawa..benar kata dia. :)

arini aku ketawa lagi, membaca macam2 jenis blog orang..ade yg mcm tu, ade yg mcm ni, ade yg mcm2 ada..hehe..tp tetap aku ketawa. kerana catatan mereka menghiburkan hati.

arini aku terjumpa satu youtube yg best, seorang pelajar swansea university, uk..iye kot die blaja situ..hehe..mengekspresi diri ngn nyanyian..x taw nape. tp rase best tgk die terhibur dan menghiburkan dan aku ketawa lagi..owh, da lame aku x ketawa lagi.hehe

arini aku ketawa lagi, bile melihatkan cerita boys over flowers..cerite korea..melihatkan manusia2 pelakonnya berpentasan atas dunia lakonan..dan aku gembira..mungkinkah aku jadi kuat seperti guem jan di?huuu..msh mencari jawapan. dan aku ketawa lagi..

aku ketawa

aku ketawa

aku ketawa

tiba2, aku berhenti ketawa..sudah banyak yg aku pikirkan ttg orang laen. menangisi utk orang laen. melukakan hati utk orang laen. mungkin kini da sampai masanya untuk aku fikirkan ttg diri sendiri. dan ketawa dgn diri sendiri supaya dapat teros membuatkan die ketawa lagi. dan ketawa.


Monday, July 13, 2009

MISI SELESAI

hai..gembiranya dalam hati,
bila berister***..ups..salah lagu
hehe

hai..gembiranya dalam hati,
bila misi telah terpateri,
hanya menghitung detik hari,
untuk semuanya menjadi realiti.

smbl menadah tangan dan mensyukuri pada ILAHI..
alhamdulillah
^.^

Sunday, July 12, 2009

MY FIRST BOYFRIEND

he is my first boyfriend. jeng3..

well
dear my brother,
MUHAMMAD ANAS SHAFIQ BIN MUHAMAD FAKHRUDDIN

HAPPY 20th BIRTHDAY
MAY ALLAH BLESS YOU ALWAYS
AND MAY YOU FIND YOUR WAY AND HAPPINESS
HEREIN AND HEREAFTER
^.^

and also
congratulations for your enrollment into the program today
may you achieve the goal of your ambition in becoming a marine engineer soon.
be a soleh son and a good muslim.
jagakan umi dan abuya as well dekwan like you always do, when i am away.

ROSWELL

roswell..nama sebuah tempat dalam cerita yg mengisahkan tentang kisah aliens (max, michael, isabel, and tess) dan manusia (liz, maria, kyle, alex and sheriff valenti)..hehe..sesungguhnye winter holidays yg sebulan ini membunuh aku..banyak benda yg di plan, bnyk yg x jadi..well, after all i cud say that, we plan, but the best planner is HIM..huu..n there, here i was..stuck in a house of five, in a room..ALONE..dan peneman aku adalah series roswell. 3 seasons and 3 days..abeskan dengan setekun dan focus nye yg amat..hehe..(agak2 exam aku tekun x cam 'study' roswell ni?..huhu)..finally, aku leh cakap, cerite roswell ni menghiburkan hati yg lara..cewahh..lara la sangat..hehe..well, tgk je cite x gune kan kalo x dpt pick up any good values from this story kan. so, here it goes:

1. friendship yg strong
2. trusting others
3. to have faith
4. quick thinker
5. be strong and positive always
6. never give up
7. have ur own visions in life
8. knowing that you will never be alone
9. TO VALUE OTHER PEOPLE AND MEMORIES IN LIFE...NEVER TAKE FOR GRANTED
10. to have a strong and good family values
11. and more more more values.. :)
























"apa mungkin aliens exist atas dunia ni?"

^.^

Friday, July 10, 2009

SALAM MANIPAL - BRISBANE

alhamdulillah ya allah..menghadiahkan aku bintang nan indah, yg sentiasa ada utk menyinari siang dan malam ku..huhu..(ok, da masok ayat jiwang)..bangun pagi tadi, and aku dikejutkan ngn satu msg kat blog. and i opened it. and there it was. i was surprised...sangat2.speechless.ya allah, kadang2 ada masanya aku merasakan aku keseorangan di atas dunia ini, namun kau hadiahkan sahabat terbaek seperti dia. dan beberapa lagi cahaya bintang hati ku. aku x pandai dan sungguh x bagus nak ekspresikan rasa sayang yg leh wat orang paham. i guess, it just dat sometimes actions speak louder than words. that is me. *-*

to my dearly noen, thanx for ur words and thanx for ur thoughts and thanx for dis relationship and this friendship..above all, thanx for everything dear. (ok, nnt la smbng cerite ni. nnt berjurai2 lg plak air mate kuar..huhu)

SALAM MANIPAL - BRISBANE

notes:
1. pengarang sedang dlm usaha menyudahkan nukilan dua cahaya hati.(ttg dua nur ain)..nantikan ia di pasaran. :)

PELANGI PETANG


video

tengah duduk sorang2 petang mcm ni, waktu sejuk, duk depan heater..terlayan pula fikiran nak sentimental2..hehe.browse internet nak cari pasal cerite nur kasih ni, tapi end up aku jumpa lirik pelangi petang ni..spontaneously and automatically, aku terus je nyanyi cam ala2 sudirman (ok, menipu la sesedap itu kan..hehe)..padahal cam x brape nk ingat pon melodi lagu ni. start2 je nyanyi terus dapat feeling layan sampai abes.huhu..lagu ni touching sgt2..ade connection ngn hidup aku. somehow, i do wish dat the pelangi will stay forever..and i am really hoping for dat to happen. insyaallah. i will pray to HIM..and ya allah, kau redhakanlah hati ku ini dengan setiap perjalanan yg telah kau aturkan utk hamba MU yg hina dan kerdil ini. muga terus kan ku berpeluang bersama berada dengannya melihat pelangi petang ini. *wink2* jom layan lagu ni.

NUR KASIH

Nur Kasih mengisahkan dua beradik, Aidil dan Adam, yang mempunyai karaktor yang sangat berbeza. Aidil seorang anak yang akur kepada segala perintah ibu bapanya, penyabar dan cukup menyayangi adiknya. Dia mengambil jurusan undang-undang di Universiti Al-Azhar, Mesir dan bercita-cita untuk menjadi seorang peguam syariah. Adam pula hidup dalam suasana yang penuh eksotik di Australia, mengambil jurusan seni bina dan bercita-cita besar untuk membuka firma seni bina sendiri di Sydney. Adam seorang yang berdikari dan tegas dalam setiap keputusan yang diambil dalam hidupnya.

Ternyata anak-anak Ustaz Hassan dan Hajjah Khadijah ini sama-sama berjaya dalam pelajaran tetapi hanya seorang yang mendapat kepercayaan penuh oleh ibu bapa sendiri. Ustaz Hassan berkawan baik dengan imam kampung, Ustaz Abu Bakar, yang mempunyai dua orang anak perempuan, Nur Amina dan Siti Sarah. Nur seorang pelajar terbaik di kampungnya dan bercita-cita tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti. Malangnya keluarga Nur tidak mampu untuk menanggung perbelanjaan tetapi dia tetap berusaha untuk memohon pinjaman dan biasiswa tetapi malang tetap menimpa apabila dia menerima kunjungan peminangan Ustaz Hassan.

Ustaz Hassan bertanya kepada Aidil siapakah wanita pilihannya untuk dijadikan isteri. Aidil tanpa berfikir panjang terus menyatakan minatnya terhadap Nur Amina. Tetapi keputusan yang diambil Ustaz Hassan semasa hari peminangan mengejutkan keluarganya kerana dia memutuskan Adam untuk memperisterikan Nur Amina, bukan Aidil. Walaupun kecewa, Aidil tetap bersabar dan memahami niat baik ayahnya yang cuba untuk menolong Adam. Aidil yang sangat mengambil berat tentang adiknya sentiasa memberi nasihat untuk tidak melawan kehendak ibu dan ayahnya yang semakin tenat serta tidak mensia-siakan isteri dan perempuan seperti Nur Amina.

Masa berlalu… Dengan berbekalkan perasaan sedih kerana kehilangan seorang ayah dan gadis yang dicintai, Aidil tetap meneruskan kehidupannya sebagai seorang peguam di mahkamah negeri. Adam pula berhijrah kembali ke Australia untuk meneruskan pengajian dan berjumpa dengan kekasih hati, Katrina. Nur ditinggalkan dan hidup dalam penipuan terhadap ibu bapanya yang mempercayai dia mengikut suami berhijrah ke Australia walhal kini hidup sendirian di Kuala Lumpur. Tetapi ini tidak menjadikan penghalang baginya untuk memegang segulung ijazah dalam jurusan seni bina di salah sebuah universiti terkemuka di Kuala Lumpur.

Oleh kerana terlalu gah dengan kehidupan di negara orang, arwah ayah dipersoalkan, ibu di kampung dilupakan, isteri sendiri diabaikan. Pelbagai masalah yang dilakukan oleh Adam tanpa menyedari akibatnya yang akan memakan diri sendiri. Adam tetap mengamalkan tabiat buruknya yang cukup untuk memesongkan diri dari agama. Dan kerana nafsu, dia berkahwin dengan Katrina tanpa memberitahu hal sebenar tentang isteri yang telah dibiarkan. Segalanya berubah apabila kemalangan tragik berlaku yang melibatkan Adam dan Katrina. Apakah kesudahan drama ini?

notes:
1.cerite ni besh. ternanti2 ape kesudahannye.
2.terima kasih kpd teknologi yg dinamakan you tube. *wink2*

3. isteri orang ade intan berlian, isteri abang ada abang. :)

Thursday, July 9, 2009

CARI KUNCI

kesedaran

iman

ikhlas

istiqomah

Monday, July 6, 2009

KLCC

bila pandang shj pada bangunan klcc ni.
hati aku jadi lapang dan tenang.
terus boleh tersenyum dlm sekelip mata.
walao dulunya aku bukan lah manusia yg kerap ke klcc.
walao hanya sekadar untuk berjalan2.
tapi
kunjungan yg sekali itu.
mencipta memori indah dlm hidup aku.
tiap kali mengenangkan nya buat aku gembira.
rasa macam nak ulang balik waktu tu.
bohong lah boleh ulang semula kan.
hidup x boleh dipatah balik.

walao sekarang aku jauh dr klcc.
walao sekarang aku jauh dr kuala lumpur.
walao sekarang aku jauh dr malaysia.
dan sekarang aku di australia.
tetap gambar klcc kan aku tatap.
wat pengubat kenangan yg selalu bertandang.
di ruang mukim hati ini.
dan aku terus gembira dan bahagia bersamanya.

^.^

klcc nantikan kepulanganku.

HIAS RIANG HATI


kek cekelat yang telah siap dimasak dan diselaputi dengan lapisan krim cekelat yang menyelerakan.

wajah kek yang sungguh suci lagi berseri sebelom diconteng sesuka hati.

ni la hasil nye pas di conteng dengan riang hatinya.
macam budak2.
budak tadika buat pon cantik lagi.

yang ni masa zaman mula2 belajar.
lagi kosong x taw nak conteng macam mana.
^.^

conteng2 atas kek yang menggembirakan hati.
lagi gembira bila dapat bake cake cekelat wat pengubat rindu
pada MALAYSIA.
huhu

SAMBAL BELACAN

makan talam namenye ni
bukan sorang2 ye.
*wink2*
pertama kali aku makan sambal belacan,
waktu autumn gathering,
dekat newcastle..
bunyi nye macam gah kan.
makan da x pandang dunia waktu ni.
abes je makan sambal belacan,
teros telefon umi dan memaklumkan,
kebetulan semua ahli keluarga pon ade sekali,
ape lagi pulun ketawa la semuanya.
nak buat macam mana,
sebab aku mmg pemakan sambal belacan orang nya.

walau jaoh aku merentas laut china selatan,
tetap masakan melayu x lepas,
sambal belacan tetap menjadi pojaan hati ku.

^.^

think globally, act locally

alhamdulillah, dapat makan sambal belacan.
gembiranya hati.


Sunday, July 5, 2009

MOTIF TERSIRAT

4

8

6

11

10

14


^.^

KANAK2 BERIADAH


hari ini hari beriadah.
di samping beriadah dan menyihatkan tubuh badan,
riadah mengeratkan tali silaturrahim antara kami.
auckland dan brisbane bergabung,
membentuk pasukan yg mantap,
walau penat berlari ke sana ke mari,
puas bergelak tawa riang ria kanak2,
tapi aku tetap gembira dapat beriadah.

dlm agama pon dituntut supaya kite menjaga kesihatan kan.
jadi MARILAH kite beramai2 beriadah.

(^.^)v

AIR MATA MALEK NOOR

myMETRO (05072009)
ABIE ABDULLAH


"Malu ke berkawan dengan orang yang mengakui kesilapan? Saya yang sepatutnya lebih malu kerana kealpaan saya selama ini terhadap suruhan-Nya, tetapi Allah Maha Penyayang, menerima saya seadanya," kata Abdul Malek Mohamed Noor ketika Selebriti berkunjung di kediamannya di Desa Pandan, Kuala Lumpur, Rabu lalu.


Malah, kata bekas juara enam kali bina badan Asia ini, pendedahan seperti itu sangat penting sebagai teladan buat kita semua dan dia rela menjadi contoh itu. Bukan mahu menunjuk-nunjuk. Biarlah apa orang nak kata, dia akur kerana tahu hikmah Allah atas segala yang terjadi.

Bukan saja negatif, Malek menerima banyak pujian atas keberanian itu. Bukan meminta, tetapi itulah antara hikmah-Nya. Katanya, seorang peminat yang menetap di United Kingdom kagum dengan perubahan Malek dan menjadikannya sebagai contoh kerana peminat itu juga seperti Malek, sering merantau ke negara bukan Islam.

Sebenarnya sejak 2002 lagi rutin perjalanan hidup Malek Noor bertukar. Sibuknya mencari nama dan rezeki selama tiga dekad sebelum itu membuatkannya lalai akan tanggungjawabnya sebagai Muslim. Dari usianya 12 tahun sehinggalah 46 tahun, dia tidak pernah menunaikan solat lima waktu sehari dan jauh sekali untuk berpuasa pada Ramadan.

"Saya alpa akan semua tanggung jawab itu. Saya tak sembahyang, saya tak berpuasa. Kesibukan saya merantau di Amerika dan Hong Kong lebih 30 tahun untuk mengumpul harta kekayaan membuatkan saya lalai. Besarnya dosa saya dan tidak pernah mensyukuri nikmat yang diberi-Nya," katanya.

Pintu hatinya terbuka pada satu hari pada 2002. Suara azan yang selama ini tidak dipedulikan tiba-tiba menyentap jiwanya. Azan Isyak berkumandang dari masjid KLCC berhampiran penthousenya menjadikan hatinya sayu.

Ketika itu pelbagai perasaan bergaul, membuatkan dia tidak senang duduk. Sedih, ngeri dan seram! Puas berpusing di dalam rumah, tetapi hatinya terus tidak keruan. Dia menangis sesungguhnya seperti seorang bayi kerana kebuntuan itu.

"Lalu saya menghubungi kakak bertanyakan mengapa ini terjadi dan dia suruh saya mengambil wuduk dan terus sembahyang. Alhamdulillah, saya peroleh sedikit ketenangan selepas itu. Saya duduk sambil berfikir, bisik hati kecil saya, ini mungkin seruan Allah.

"Dalam usia 46 tahun ketika itu, saat itu yang membuatkan saya paling bahagia.

"Bayangkan selama ini, lihat siaran azan di TV, saya tukar saluran lain. Kalau dengar pun, saya tidak beri perhatian langsung, malah lebih rancak berbual," katanya walaupun pernah melaungkan azan ketika berusia 12 tahun.

Sekarang lain. Selain menghormati bunyi azan, pelakon filem Juara, Rimba Malam, Kelisa, Pendekar Mata Satu dan Sahabat ini tertunduk kerana sayu dengan melodi panggilan sembahyang itu.

Sejak hidayah itu, pelbagai mimpi aneh mendatangi tidurnya. Antaranya arwah ibu, Jariah Ahmad yang datang menabur bunga emas kepadanya dan lapan bulan lalu ketika membaca al-Fatihah, satu suara muncul menyatakan akan membantunya.

Percaya atau tidak, Malek kini boleh mengubat orang. Malah, pertemuan dengan 'seseorang' empat bulan lalu juga membuka ruang untuk Malek menolong mereka yang memerlukan melalui syarikat Great BioEnergy, sejenis minyak yang mampu membuang toksik, memulih tenaga serta melancarkan perjalanan darah.

Dalam menuju perubahan hidup ini, Malek berterima kasih kepada Ustaz Hadi dan Ustaz Habin (kedua-duanya dari Kelantan) yang banyak membantunya sehingga hari ini.

Rancangnya untuk ke Makkah tahun depan. Baik umrah mahupun haji, dia berserah kepada Allah. Bagaimanapun bukan kerana pangkat, nama, status, glamor atau disuruh kawan. Ini panggilan Allah!

"Saya cuma merancang, Dia yang meletakkan segala-galanya. Saya hanya mampu berdoa dari hati yang suci semoga memperoleh keberkatan-Nya kerana hanya Dia lebih tahu yang terbaik untuk makhluk-Nya.

"Allah sudah tentukan takdir seseorang, tetapi dia suruh kita sembahyang dan berdoa menadah tangan meminta apa yang kita mahu. Dia Maha Memberi, saya percaya Allah akan memberi apa yang kita hajati asalkan kita tidak putus asa memohonnya.

"Saya semakin faham kini mengapa Allah suruh kita sembahyang dan berdoa, kerana Dia menyayangi kita.

"Islam ini indah, penuh perincian. Nak jadi Islam nampak mudah, tetapi bagaimana nak berjiwa dan berhati Islam sejati. Saya pun bukan lengkap lagi, masih terlalu banyak untuk saya dalami ilmu Allah untuk mengenali-Nya," katanya.

Selain jiwa yang aman, berpindah ke kediaman yang pertama dibelinya di Kuala Lumpur pada 1987 menambah lagi ketenangan yang dicari. Jauh daripada kesibukan kota berbanding kondominiumnya yang berdepan KLCC.

Menurut Malek, barang dalam rumah itu masih seperti dulu. Sedikit pun tidak berubah, kecuali satu sudut dinding yang dihiasi ayat suci Al-Quran. Emper mewahnya itu disewakan.

Turut dibualkan petang itu adalah perkembangan semasa, terutama gejala sosial. Pembunuhan yang tidak mengenal ihsan, rogol, sumbang mahram, bohsia dan sebagainya meruntun hatinya.

"Saya jadi ngeri dengan paparan berita seperti ini. Saya tengok ramai tidak sempat bertaubat dan ada atuk berusia 60, 70 tahun masih minum arak. Saya tidak mahu menghakimi mereka, sekadar meminta Allah membuka hati mereka dan menjauhkan semua itu daripada saya.

"Tuhan banyak memberi ujian kepada saya selama ini untuk menguji sejauh mana kesabaran kita. Begitu juga Dia tidak beri terus apa yang kita minta tetapi perlahan-lahan, juga kerana nak tengok kesabaran kita," katanya.

Kata-kata Malek tiba-tiba tersekat-sekat, nadanya bertukar sebak diiringi air mata jantannya.

"Saya masih dalam ketakutan. Tidak semestinya ke Makkah atau buat Haji, kita terus ke syurga. Kalau sembahyang pun, belum tentu terus ke syurga. Jika berkopiah pun bukan bermakna kita alim.

"Namun saya hanya berdaya untuk meminta yang terbaik untuk diri saya.

"Kalau saya diberi peluang untuk kembali ketika baru keluar dari rahim ibu, saya akan cuba menjadi sebaik-baik manusia yang beriman kepada-Nya. Namun saya bukan nabi yang maksum!

"Apa yang saya lalui selama ini belum cukup, syaitan lagi kuat menggoda sebab itu janjinya kepada Allah untuk menyesatkan lagi manusia yang taat kepada Allah, yang sembahyang dan berpuasa," katanya sambil mengesat air jernih itu.

Katanya, pernah tahun lalu ketika di Phuket, dia termakan ayam yang tidak disembelih. Sebaik tahu hal itu, dia terus mengorek mulut untuk memuntahkannya sehingga dia jatuh sakit.

"Saya bukan baik sangat, tetapi pengalaman saya ini mampu untuk kita renung bersama," katanya yang baru selesai berlakon telefilem Damak arahan Zulkiflie M Osman.

Mengenang zaman 'nakalnya', Malek sedar apa yang dilakukannya salah. Bukan saja menghalalkan makanan dan minuman haram, tetapi lebih daripada itu. Pernah dia mengunjungi gereja di Denver, Amerika Syarikat untuk melihat 'kekuatan' di sana, tetapi dia akur dengan kekuasaan Allah.

Memang hatinya sentiasa menyebut nama Allah tetapi secara praktiknya, dia tidak mengamalkan. Sama juga ketika menyertai pertandingan bina badan dari 1985 hingga 1991. Sedar sangat akan haramnya membuka aurat, apatah lagi hanya berseluar dalam di atas pentas.

Pun begitu, kata Malek, dia tidak mahu pandangan isi hatinya disalahertikan oleh mana-mana pihak.

"Kita memang tahu salah, seperti saya juga, tetapi demi minat dan sumber pencarian, saya teruskan juga. Saya pemalu tetapi gagahkan juga demi nama dan status, cuma saya sentiasa berharap tidak terus terpesong.

"Setiap kali tamat pertandingan, saya terus meluru ke belakang pentas mengenakan pakaian. Saya malu! Saya cuma sasarkan enam kali juara dan saya dapat. Kalau anda perasan, saya hilang selepas 1991 sehingga sekarang daripada pertandingan heavyweight," katanya.

Cerita Malek, dia bukan orang yang layak untuk memberi nasihat, tetapi harapnya pendedahan ini membuka hati mana-mana individu.

"Saya bertuah kerana dibukakan hati sebelum terlambat. Harapnya hati ini terus diberikan kekuatan untuk beriman kepada-Nya.

"Segala apa yang saya lalui selama ini tidak saya kesalkan kerana itu aturan Allah sehingga saya berubah kini. Lebih bermakna dan nikmatnya kalau kita melalui perubahan yang positif.

"Kejujuran dan keikhlasan antara kemuliaan seseorang insan. Saya bangga mengakui kesilapan lalu buat renungan bersama," katanya yang kini mempunyai seorang anak angkat.

Menyentuh mengenai hasratnya untuk berumahtangga, Malek tersenyum sambil berkata: "Ramai yang mencuba, tetapi saya serahkan kepada Allah. Kalau ikutkan hati, saya mahu wanita yang solehah."


notes: sambungan pada entry penghijrahan malek noor + caption pada gambar "PERNAH seorang kenalan bertanya, tidakkah dia malu mengakui kesilapan lalu dan mendedahkan di akhbar? Cuma satu jawapannya, dia lebih malu kepada Allah daripada malu kepada manusia lain."

Saturday, July 4, 2009

KHUF

FIQH OF TRAVELERS
(FAMSY welcoming kit)
(bukit cerakah, shah alam...january, 2009)

wiping over khuf/socks

for those who study overseas especially where muslims are minority, performing wudu' is a trouble since there might not be a specific place for it in university or workplaces. we ended up getting stared in the public toilet for washing our feet in the sink. as much as we wanna believe that our feet is cleaner than everyone's face since we wash A LOT, it still not a practical way to go. islam is a deen of practicality. where there is difficulty, there is always a rukhsah (relief or dispension). so, instead of having twist our back trying to wash our feet in the 1.5 meter high sink, it is permissible to wipe over the khuf/ socks/ shoes. the basis of the rukhsah is the following hadith in sahih muslim:

Al-mughirah b. shu'bah gives the following account; "Allah's Messenger (peace be upon him) lagged behind and i did so along with him. he relieved himself and after doing so he said: "Do you have water with you." i passed him a vessel of water and he washed his hands and face. then he started to roll up the sleeve of his robe from his forearm but the sleeve become too tight, so he brought his arm out from below the robe and tossed the robe over his shoulder. he then washed his forearms. he wiped over his forelock and his turban and his socks. afterwards, he got back on his steed and i got back on mine and rode until we came upon some people standing in prayer, being led in prayer by 'Abd al-Rahman b. 'Awf. he had already completed a unit of prayer with them. when he realized that the prophet (peace be upon him) was present, he began to step back, but (the prophet) motioned to him and kept praying. when he uttered salam, the prophet (peace be upon him) stood up and i stood up with him and we prayed the unit of the prayer that we had missed."

what is khuf?

khuf is a special type of socks made of leather. scholars differ on the permissibility of using nylon, woolen or cotton socks. however, some shafi'iyah scholars allow using such socks in place of a khuf should it fulfil certain conditions. this opinion is supported by Sheikh Islam Ibn Taimiyah in his Majmu' alFatwa.

conditions of the khuf/socks

1. the socks must be strong enough to enable walking in them without tearing.
2. the socks should remain in position without being tied and should not slip.
3. water must not be able to seep through.
4. the sock must not be transparent.

how to wipe khuf/socks

draw the fingers of the right hand on the upper surface if the sock standing from the toes up to the foreleg (just above the ankle). it should be done once only on each sock. the right hand should be used for the right sock and the left hand for the left sock.

validity of wiping over the socks

for it to be valid it is essential to put khuf/socks after complete wudu' has been made. thereafter if wudu' breaks, it will be permissible to wipe over the socks without washing the feet when wudu' is being made.

validity of a muqeem (non-travellers) is 24 hours while for the musafir (travellers) is 72 hours in condition that the socks haven't been removed throughout the time. (the period will be reckoned from the time the wudu' breaks, not from the time the khuf/socks were put on)


source:
1. fatwa from sheikh abdul khatib regarding placing the socks as khuf.
http://satuperkongsian.wordpress.com/2007/11/21/fatwa-sheikh-abdullah-khatib-berkenaan-menjadikan-stokin-sebagai-khuf/more-77

Wednesday, July 1, 2009

MATA

mata yang melihat.
mata yang merenung.
mata yang meneliti.
mata yang memerhati.
mata yang menilai.
mata yang mentafsir.
mata yang akhirnya membunuh.

MIRROR MIRROR ON THE WALL


mahmudah..dibuli..mazmumah..dicaci..?? -_-" hanya yang Maha Mengetahui..nilaian padaNYA..tiada suatu yang sempurna.

macam mana ni?apa da jadi dengan dunia kita?..tatkala aku ber ym dengan seorang teman, dia ketawakan aku dengan statement ni. katenye bukan ke sekarang ni yg mazmumah itu dipuja2..x lg dicaci.
mari kite same2 cube renungkan setiap kejadian beserta dengan bukti2 yg ada dalam kehidupan kite sehari2an. mana yg melanggar hukum Tuhan, yg itulah yg menjadi 'idol' dlm masyarakat kite. make sense x kenyataan mcm ni?ehem2..

sudahnya mana satu yg betol? dulu, bile nak wat sesuatu, asyik khuatirkan apa kata dia?apa kata jiran?apa kata masyarakat?..da tu, pernah kite pikir ape kata Tuhan dengan tindakan kite?..(gedebusshh..kene kat muka sendiri lg)..ade plak setengah yg hati kering, pentingkan diri, asal diri sendiri lepas..langsung da x nak peduli dan hirau kan perasaan orang lain..mcm2 jenis manusia rupanya atas muka bumi ini..kata cermin itu kepada aku.

walau apa pon orang nak kata, satu pesanan yg akan aku ingat sampai mati..umi pesan pada aku, "kakak, x kesah la ke mana sekali pon kite ni pergi, yg penting ingat jati diri kita. sedar diri kite ni siape. asal keturunan keluarga. tahu agama dan takutkan Tuhan."..jgn da pergi belajar tinggi2, blk2 da nak tukar jd orang laen pula. (tukar kepada yg lebih baek x pe la, lg sejuk perot umi mengandung..insyaALLAH.)

hidup mcm roda. ada masa kite kat atas. ade masa kite kat bawah. semuanya da kemas elok dirancang oleh pencipta. setiap ujian yg datang saban hari, wajar utk kite syukuri. itu tandanya kasih nya Tuhan pada kita, kerana mahu menguji sejauh mana ketaatan kite kepada perintah agama. andai kan Tuhan da x kaseh kan kite, da x ade sebarang ujian baek ujian kesusahan mahupun ujian kenikmatan..akhernya kite lalai dlm kehidupan fana yg kononnye 'syurga dunia'..macam mana? mahukah kite begitu? (xmau2..smbl menggeleng2 kan kepala)..ya ALLAH, jgn lah kau jauhkan rahmat kasihmu drpd ku dan insan2 tersayang di sekeliling ku ini. berkatilah kehidupan kami menuju akhirat Mu yang abadi.ameen.

pokok pangkalnya, tepuk dada bukan tanya selera..tapi tanyalah iman masing2..hanya diri kita sendiri dan Tuhan yg tahu setiap apa yg tersirat dlm hati kecil seorang insan itu. :) aku sendiri masih lagi 'kalut' mencuci noda2 diri..mohon bantuan dan teguran..sekian.

"Dan barangsiapa berhijrah di jalan ALLAH, niscaya dia akan mendapatkan di bumi ini tempat hijrah yang luas dan (rezeki) yang banyak."
(an-nisa': 100)

"Dan siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang dengan ikhlas berserah diri kepada ALLAH, sedang dia mengerjakan kebaikan"
(an-nisa' : 125)

GEMILANG TANPA DADAH


belia Malaysia maju mengorak langkah
membina masa depan
berkerlipan bak permata berkilauan
menggalas amanah
memikul tanggungjawab
membawa sejuta harapan
demi bangsa Malaysia , rakyat pertiwi

hapuskan sejarah hitam
lenyapkan derita terpendam
sembuhkan luka bernanah
kembalikanlah maruah agama

oh , belia Malaysia
jangan didekati najis kehinaan
pinggirkan ia dari kehidupan
hindarkan sengsara dalam epilog kisahmu
jangan langsung dan sesekali
kezaliman merangkuli tubuh sihatmu
merakus rosak minda cerdasmu

ayuh mari semua
martabatkan kembali kehidupan
di pentas persadanya
putikkan semula bunga kedamaian
tumbuhkan kembali ranting keamanan
kelak hidup kan bahagia
cemerlanglah kita tanpa dadah

buktikan dengan semangat waja
kita belia Malaysia
hidup cemerlang tanpa dadah
gemilang di jalan keredhaan



notes:
1.tgh korek2 folder kat laptop terjumpa plak nukilan ni. aku wat masa tahun 2006 dl. tolong seorang kawan.
2.lirik nasyid ni digunakan utk pertandingan.alhamdulillah, dapat tmpt ke-2.
3.malangnye smpai skrg x berpeluang lagi utk dgr melodi lagu nye mcm mane.huhu..[kepada yg berkenaan sila tunaikan janji anda 3 tahun yg lampau ya]

4.cam budak2 kan nukilan ni.hehe..layan je la.

KASIH JIWA

detik berlari dan berkejaran
menghambat aku di sudut sempadan
menganyam lipatan buat hari mendatang
menyulam rasa jauh di pelupuk sanubari
hati yang acap berlagu riang

indah sungguh rasa aku nikmati
hadirmu menyingkap sebuh ketulusan
rahsia hati yang terpendam
naluri nurani kerdilnya seorang hamba
mendambakan kasihmu wahai insan

sinar matamu gambaran jiwa
yang terpancar dari sanubari
sesuci debu putih salji
dilindungi bayangan awan kejora
membuai gelora mendamaikan hati

namun hadirmu kasih
sentiasa dibayangi batasan Pencipta
hembuskan nafas semangat jihad kepadaku
sedarkanku dengan amaran Yang Maha Esa
pujuklah jua hati ini dengan tarbiah Ya Rahim...

andai lena ini masih panjang
hari esok menjelma kembali
iringkan langkah bayangan bersama
setulus doa kudus murni
mengharap bunga kasih dirahmati
jua diberkati akar kasih jiwa
sepanjang usia zaman berlagu..

terengganuperak48
malaysia.australia

PENGHIJRAHAN MALEK NOOR

UTUSAN MALAYSIA (08062009)
Oleh MUZLINA ABU BAKAR

SETELAH lebih 10 tahun tidak berjumpa dengan Malek Noor, 53, ternyata jaguh bina badan Asia peringkat heavyweight sebanyak enam kali ini amat berbeza daripada dulu.

Kalau dulu, apabila berjumpa mulutnya becok tak henti-henti bercakap pelbagai topik yang melucukan. Tetapi pertemuan minggu lalu menampakkan sisi lain Malek.

Sifat lucu dan becoknya hilang tiba-tiba dan yang nyata Malek hari ini tidak sama dengan Malek ketika baru berlakon filem Ujang pada akhir tahun 1980-an.

Perbualan petang itu berkisar tentang aktivitinya hari ini. Selain menjalankan perniagaan membekal barangan fitness di bawah syarikatnya Sportec's Divemate Sdn. Bhd. Malek juga berlakon dan kini sedang menjalani penggambaran drama Damak dengan memegang watak Tok Guru.

Perbualan yang rancak petang itu, tiba-tiba menjadi hening seketika apabila Malek membuka rahsia hidupnya yang selama ini dipendam tanpa pengetahuan sesiapa.

"Dalam hidup saya hari ini, sebenarnya saya hanya mencari satu sahaja iaitu keredaan Allah. Walau apa juga yang saya lakukan untuk hidup, kejujuran adalah penting.

"Setiap waktu dan ketika saya sentiasa berdoa kepada Allah semoga menerima ibadat saya, ampunkan dosa saya dan semoga Allah tetapkan iman saya dan menjadikan saya manusia yang soleh," kata Malek dengan suara sebak.

Siapa sangka, seorang jaguh bina badan yang nampak gagah dan perkasa tiba-tiba menjadi seorang yang boleh dikatakan 'lembik' tiba-tiba.

Di satu sudut ruang coffee house di sebuah hotel di pinggir kota, Malek yang mulanya bersemangat tiba-tiba menangis menceritakan dosa-dosa yang telah dilakukan sebelum ini.

Dengan suara sebak dan mata berkaca, Malek Noor bercerita:

"Saya terlalu banyak buat dosa. Saya betul-betul insaf sekarang. Setiap saat dan ketika sentiasa berdoa semoga Allah mengampunkan dosa-dosa saya.

"Dulu saya jahat. Saya tidak ingat mati tapi...kini saya betul-betul insaf. Kini setiap waktu walau sesibuk mana pun saya akan hadkan sekurang-kurangya 10 minit untuk menunaikan solat.

"Saya terlalu banyak buat dosa. Saya makan dan minum benda-benda haram. Ya Allah betapa besarnya dosa saya. Saya takut, saya taubat dan saya menyesal.

"Andai waktu boleh berputar, saya ingin kembali zaman kanak-kanak. menjalankan kewajipan sebagai seorang Muslim yang sejati," luahnya.

zaman kanak-kanak

Mungkin ramai yang tidak tahu, ketika zaman kanak-kanak lagi Malek merupakan anak yang susah hendak berpuasa. Kalau berpuasa pun cuma di depan keluarga. Di belakang, Malek curi-curi makan dan minum. Tetapi itu di zaman kanak-kanak, apa yang dibuat mungkin manis didengar.

Bukan itu sahaja, malah sejak berusia 12 tahun dan sehingga umur meningkat 46 tahun, sebenarnya Malek tidak pernah berpuasa, apa lagi menunaikan solat lima waktu sehari.

"Saya lupa pada tanggungjawab sebagai seorang Muslim. Saya tak sembahyang, saya tak berpuasa. Kesibukan saya merantau di Amerika dan Hong Kong selama lebih 30 tahun mengumpul harta kekayaan membuatkan saya lalai.

"Ya Allah betapa besarnya dosa saya. Saya tidak pernah mensyukuri nikmat yang Allah berikan. Apa yang ada dalam fikiran saya hanya mencari harta dan nama.

"Sehinggalah suatu hari pada tahun 2002 semuanya berlaku tanpa saya duga. Ketika itu saya dengan berseluar pendek berdiri di Penthouse saya berdepan dengan bangunan KLCC.

"Tiba-tiba saya terdengar azan sayup dari masjid berhampiran dan meresap ke jiwa saya. Saat itu saya jadi tak tentu arah. Saya masuk ke rumah dan berpusing-pusing entah berapa kali dan saya tak tahu apa yang saya cari.

"Selepas berpusing-pusing macam orang gila, satu jam saya tak bertenaga. Saya menangis dan terus menangis. Tiba-tiba saya teringat sesuatu dan terus berwuduk kemudian menunaikan solat Maghrib. Esoknya saya ke Jalan Masjid India dan membeli pelbagai kitab mengenai Islam dan saya turut membeli sebuah al-Quran," cerita Malek.

Bagi Malek, walaupun keinsafan dan kesedaran itu datang ketika usianya 46 tahun, dia tetap bersyukur kerana tahu Allah masih sayangkannya. "Malam selepas saya bersolat taubat, saya bermimpi didatangi arwah ibu, Jariah Ahmad yang menaburkan bunga emas pada saya.

"Selepas peristiwa itu saya pergi semula ke Hong Kong tetapi bukan untuk menetap di sana. Sebaliknya saya uruskan pemindahan syer perniagaan KK Design dengan rakan kongsi sebab saya memang tidak mahu menetap di sana.

"Ketika itu saya sudah membuat keputusan, saya mahu menetap di Malaysia untuk mencari seorang Muslim yang soleh. Bukan itu sahaja, malah saya mahu menjejaki akar umbi budaya Melayu yang telah lama saya lupakan.

"Setelah semuanya selesai, sejak 2006 saya terus menetap di KL dan tidak lagi ke Hong Kong. Kini saya benar-benar merasakan hidup ini amat bahagia dan tenang.

"Dalam kotak fikiran saya, hanya mahu melakukan suruhan Allah dan berbakti kepada masyarakat. Saya tidak sanggup lagi hidup bergelumang dosa dan noda.

"Cukuplah apa yang saya dah lakukan selama ini. Saya benar-benar insaf. Sejak itulah semua piala yang saya menang sebagai Mr. Asia saya buang.

"Dulu rumah saya penuh dengan patung-patung, tapi...semua saya dah buang. Kini rumah saya hanya dihiasi ayat-ayat suci al-Quran.

"Saya amat bersyukur kepada Allah kerana sejak saya bertaubat, sudah tiga kali saya khatam membaca al-Quran. Bukan itu sahaja, malah sejak tahun 2006 saya sudah menunaikan puasa enam, syukur Alhamdulillah," kata Malek.

Kini kata Malek, walau apapun yang dilakukan oleh kawan-kawannya beliau tetap bersabar. Malah ada kawan yang meminjam duitnya dalam jumlah yang begitu banyak dan tidak mahu membayar semula, dia tidak pedulikan semua itu.

"Sekarang saya benar-benar reda dengan apa yang berlaku. Sama ada dia mahu bayar atau tidak, saya halalkan kerana bagi saya semua itu hanya harta dunia.

"Kini hidup saya mencari keredaan Allah. Insya-Allah saya akan tunaikan umrah tidak lama lagi dan jika diizinkan saya juga mahu menunaikan haji tahun ini," Malek menyambung cerita.

Menurut Malek, semua yang dilakukan kerana sedar Allah benar-benar sayangkannya dan menerima taubatnya.

Bukan itu sahaja, malah mimpi berjumpa arwah ibunya yang memimpinnya masuk ke Masjidil Haram dan terus sampai di depan Kaabah benar-benar menggamit hati dan nalurinya untuk ke sana.

"Selepas saya menunaikan rukun Islam yang kelima, jika ada jodoh saya mahu berumah tangga dan membina keluarga bahagia yang hidup berlandaskan Islam.

"Penghijrahan saya ini bukan sahaja memberi kesan kepada saya, malah adik beradik yang lain juga gembira. Sebab itu saya nasihatkan anak-anak saudara saya kalau buat jahat pun biarlah ada ruang untuk kita bertaubat di hati ini," kata Malek yang juga pernah membintangi filem Juara, Rimba Malam, Kelisa, Pendekar Mata Satu dan yang terakhir Sahabat pada tahun 1999.


notes:
1.tertarek dgn artikel ni.sbb ia cukup bermakna.
2.seorang yg sudah berusia 53 tahun kembali semula ke jalan keredhaan ILAHI.apatah lg kita yg maseh setahun jagung ini, bukan kah begitu? (semuanye blom terlambat pd sesiapa pon, yg benar2 mahukan petunjuk cahayaNYA dan balasan syurga kelak..insyaALLAH)
3.malek noor, seorang figure yg dikenali, namun boleh menangis tatkala wawancara ini dilangsungkan. hati aku turut tersentuh membaca artikel ini.
4.moga ia membawa manfaat utk org lain juga. telesuri artikel ini dengan dua mata yg terbuka bukan sebelah mata shj.

---^---@

HATI PUNYA NADA LAGU

kali ni x de sebarang huraian yg rase nak dishare..cukup lah aku kate kan biarkan gambar ini yang berbicara..biarkan ia memberi interpretation tersendiri buat semua.nya..gambar yg mnghubungkan hati2 antara malaysia dan australia.. (dlm hati ada lagu bunga2).(dlm hati ade lagu sendu).(dlm hati ade lagu harapan).(dlm hati ade lagu segalanya)..hanya DIA yg maha mengetahui rahsia hati yg punya nada lagu, milik empunya badan ini.

maaf, bila ayt2 ni terlalu berbunga dan mengelirukan.biarkan ia berbicara sndiri.huhu.yg sobanarnya gmbr ni rindu pd family kat rumah. :D