Tuesday, April 27, 2010

RINDU ANAK KECIL

school visits/observations/practical saya ke Kelvin Grove State School sudah pon berakhir pada hari Rabu lepas. alhamdulillah terlalu banyak pengalaman yang dapat dikutip. setiap satu nya sangat berharga. tak mungkin dapat ditukar ganti. setiap nya adalah mutiara, emas, berlian, permata. :)

masa sangat lah mencemburui saya sekarang. nak mencoretkan setiap satu pengalaman saya seperti tahun lepas ketika saya ke Ironside State School.

ada 2 incik eseimenS memanggil-manggil ni. setiap satu nya 2000 words bersama reflection dan lesson plans lagi. belum lagi 1 lagi incik eseimen case study. bertabah lah hati!

sabar ye. nanti saya mesti nak coretkan kisah anak-anak kecil ini

Eli, Yzabelle, Max, Alaina, Mia, Sara, Ben, Fiona, Allya, Amelia, Ocean, Jarvis, Happer, Holly, Theo, Jonathan, Christian, Jeremiah

*saya merindui mereka dan keletah mereka di dalam kelas*
sangat-sangat merindui
[^^,]

Saturday, April 24, 2010

DOA BUAT KALIAN

salam alaik..

alhamdulillah

minggu yang penuh dengan

segala berita yang menggembirakan

daripada teman-teman seperjuangan

updated sehingga tengah semalam 25 April

saya menerima 5 perkhabaran

UTUSAN WALIMATUL URUS

alhamdulillah

masa kalian telah tiba untuk fasa yang baru

moga lebih mantap

moga lebih kuat

moga lebih jitu

ini hadiah untuk kalian

p/s : maaf lah memang tak dapat hadir. jauh ni. huhu.doa saya mengiringi kalian di sana. :)

video

Friday, April 23, 2010

SILENCE

i would rather..

remain silent!

and pray..

from here.

all the best..

i ll be by your side..

forever..

'' let's find OUR glory! ''

[bila hati beri pandangan tinggi padanya, sekali ia jatuh, sangat sakit!
sungguh ini ujianNYA.. bersabar] :)

KECEWA

kecewa..

rasional kan hati..

kuat kan hati..

naek kan kembali semangat..

pada MU aku berserah!

pada MU aku bertawakal!

kerana tiada apa yang sempurna dalam hidup ini..

hatta sekali cinta ku pada MU..

masih belum lagi cukup sempurna..

:(

Thursday, April 22, 2010

KAMI GURU MALAYSIA


hari ni baru saja habis exhibition untuk subject
TESOL Material and Curriculum Development.
alhamdulillah everything went well
credit to both my groupmates

al-kisah
masa tengah siapkan materials smlm
tengah weng-weng gitu
terkeluar lah lagu kami guru malaysia ni
terus sahaja rasa
motivated
inspired
dan segala positive words untuk boost semangat ni haa

laju je buat kerja
hati senang
semangat
semangat
semangat
huhu

sehinggakan
bangun bangun je pagi
terus nyanyi lagu ni
dalam kelas masa exhibition pon
balik rumah pon
tengok tv pon
haish

kritikal
jadi
jika nampak
anak pak din tepi jalan
nyanyi lagu
KAMI GURU MALAYSIA
(click sini)


jangan lah buat tak kenal pula
sebab
cikgu ni memang tengah bersemangat

dengar lagu ni

hoyyeehh..!!

emosi :: melayan dating dgn Mr. A.

Saturday, April 17, 2010

DRAMA AIRPORT

kala-kala offtask dengan Mr. Assignment ni. laju je pula idea, terimbau kenangan dulu-dulu. [^^,]

tajuk entry ni dah clear kan?

ini pengalaman sebenar saya..

waktu : 13 februari 2010 [8.00 pagi, sebelum boarding pulang ke Australia]
tempat: KLIA

menunggu sehingga final call daripada pramugari kerana menantikan seseorang, yang sebenarnya mahu buat surprise tapi tersalah timing pula..hehe, berlari-lari anak berkejaran ke balai berlepas kerana khuatir terlepas penerbangan. berlepas daripada lapangan terbang KLIA, dengan senyuman dalam tangisan. sayu rasa hati.

[dapat bayang tak macam ala-ala drama korea? tak pandai saya nak elaborate panjang..hee]

ya.. ini kenangan manis saya. alhamdulillah.


realiti yang saya fikirkan
***********************

kala malaikat maut, izrail datang tanpa saya undang,
tepat masanya,
saya tak boleh request final call,
dah tak sempat nak pergi minta maaf dengan umi abuya,
dengan adik-adik,
segalanya akan jadi pantas,
segalanya pasti akan jadi,
kerana setiap yang bernyawa pasti akan mati!

kesudahan saya,
kepergian saya,
belum tahu lagi samada akan tersenyum atau bagaimana..
doa saya muga rahmat husnul khotimah.
itu lah impian saya.

***********************************
Ya ALLAH, aku berdoa memohon perlindungan padaMU. lindungilah setiap insan yang hadir dalam hidup ku, yang aku sayangi. Kasihani lah mereka lebih daripada aku mengasihi mereka ya Allah. Aku menyerahkan perlindungan harta ku ini buat MU di kala musafir ku. ameen.

Wednesday, April 14, 2010

BILA

bila hati sudah tiada rasa gentar
bila hati sudah tiada rasa getar

bila hati sudah lesu
bila hati hampir mati

bangkit kan lah
semula
rasa
itu

hidup ini hanya sekali
tiada patut untuk disia

bila DIA beri peluang
beribu kali diberi peluang
pada kita manusia yang lemah
manusia yang hina
manusia yang sering alpa
pada dosa nya

Maha Baik Allah pada kita semua

cari kembali CINTA itu

insyaallah

Sunday, April 11, 2010

JENAMA

seringkali kita segelintir manusia
mementingkan JENAMA, mutu dan keunggulan
dalam memilih produk barangan di pasaraya
dalam memastikan kualiti hasil kerja sesuatu

terfikirkah kita

bila menghadap ALLAH nanti
apa JENAMA KITA di hadapanNYA pula?

cukup tinggi kah kualiti kita
sebagai hamba
sebagai khalifah
di atas bumi persinggahan ini?

.:. renungan bersama untuk diri sendiri .:.


let's listen to this

GAMBAR ADELAIDE

seperti yang dijanjikan..hehe

[cik farah, ni khas untuk kamu]

jom layan!

bangunan tinggi di city adelaide

pameran gaza, palestin di tengah bumi adelaide!
[banyak lagi gambar dari pameran ini yang apabila
ditafsir dengan mata hati bisa meruntun jiwa]


di pekan bukan di city. a lovely place!


























ketika di Klemzig Station sebelum bertolak ke Adelaide Hills, bus lalu atas rail! hehe

tempat camping dan tempat berprogram

chocolate factory!

di tempat ni, boleh tengok keseluruhan city adelaide.
[gambar city adelaide yang saya ada dari atas ni tak clear lah pula. hee]

kampung german!

adik wafi dan adik maryam..
kesayangan saya!

(yang lain pun sayang juga)

[^_^]v

p/s: tak banyak dapat upload, time constraint! huhu.

Wednesday, April 7, 2010

ADELAIDE

salam alaik and greetings to all..

finally, alhamdulillah kembara ilmu saya dan rakan-rakan ke adelaide selama hampir 6 hari berhasil mudahan insyaallah. saya bersiaran langsung dari rumah di Brisbane. haha.. [ayat berita]

comment pantas yang dapat saya berikan untuk program ke adelaide kali ni, superb! amazed! tak sia-sia! grateful! dan segala positive words.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.. setinggi kesyukuran saya panjatkan padaNYA, masih menyentuh hati-hati ini, masih memberi jawapan pada kehidupan ini..

daripada sudut cuaca, memang lah adelaide berbeza banyak nya dari bumi brisbane ni. malam pertama kami tiba di sana, terhoyong hayang saya di buatnya dek angin yang bertiup-tiup 'sepoi'.. suhu pada malam itu pon boleh lah dikatakan rendah.. kata orang adelaide itu suhu aircond aje! [tak mampu saya nak berenggang dari jaket saya.. huhu] bagi saya itu dah suhu yang agak sejuk dan mampu buat saya mengigil kesejukan. namun, hebatnya kuasa ALLAH, cuaca yang sebegitu sejuk dalam sekelip mata saja boleh terus bertukar menjadi cuaca yang panas, terik sang matahari memancarkan cahayanya.. subhanaallah.. hebatkan?

daripada sudut alam sekitar atau sekeliling, boleh saya katakan adelaide adalah bumi yang sangat cantik, tatkala musim autumn ini menjengah. dapat dilihat di kiri kanan jalan, pokok-pokok autumn keorenan mewarnai pemandangan, ladang-ladang ternakan bersama kambing biri-biri, rekaan rumah-rumah bricks yang sangat comel [yang ni buat saya asyik sepanjang perjalanan.. huhu], kampung german yang sangat sangat sangat cantik, city adelaide yang sangat best! dan pantainya yang sangat indah! subhanaallah.. sampai sekarang terbayang-bayang lagi memori sepanjang di adelaide. :)

daripada sudut pengisian program, alhamdulillah.. pengisian mantap! apa yang sudah tahu, difahamkan lagi dan insyaallah moga lebih terkesan.. tentang diri kita sebagai manusia, sejarah kita dan peranan kita di bumi ini. istighfar berulang kali ketika pengisian, betapa banyak terkebelakangnya usaha saya, masih lemah dan kerdil. Allahuakbar! thumbs up kepada penceramah dan penganjur, serta penggerak AJK program semuanya. moga barakahNYA bersama kalian. alhamdulillah untuk kesempatan perkongsian program ini. :)

daripada sudut makanan, owh alhamdulillah yang ni best juga nak cerita. ketua chef sangat pandai masak. rasa macam memang sedang ada di Malaysia saja. lauk kari, daging kicap dan banyak lagi. dan berpeluang juga untuk menikmati BBQ dan aqiqah seorang baby ni. aqiqah makan lamb. alhamdulillah lagi. :) sempat bertaaruf dengan ketua chef dan family nya. banyak sangat pengalaman yang dapat saya kutip daripada ketua chef ni, @ kak wani. pelajar pHD sirah. subhanaallah. alhamdulillah ya ALLAH mempertemukan kami di sini.

daripada sudut anak-anak kecil, yang ni mesti saya nak cerita juga sebab saya sangat suka pada kanak-kanak. rasa bahagia dapat jaga anak-anak kecil. masa ni segala teori pendidikan saya try and error, nak tengok kesan aplikasinya pada mereka.. huhu. dah mula rindu ni pada kanak-kanak kecil [jijah, dijah, hajar, maryam, ibrahim, abdullah dan wafi!] asyik ulang kali tengok gambar adik cilik ni saja, rindu sangat da. insyaallah jumpa lagi di Melbourne winter ni ya! terutamanya maryam dan ibrahim [anak kak wani] :)

dan paling akhir, UKHUWAH..! yang ni memang saya sengaja reserve kan untuk last sekali. rasa indahnya bila ukhuwah yang dijalin keranaNYA, bertemu dan berpisah kita hanya keranaNYA.. [owh, hati dah sebak ni mengenangkan sisters yang saya jumpa sambil kedengaran lagu Jalinan dari UNIC dekat laptop ni.. ] program kali ni dapat jumpa dengan ramai sisters yang best, sangat caring dan banyak sangat perkongsian pengalaman yang dapat dicedok. daripada tak pernah kenal langsung, apabila bertemu di program kali ni, boleh menjadi sangat rapat seperti dah berkenalan lebih 10 tahun rasanya. bila nak berpisah di airport rasa sebak sangat. huhu. juga tabik spring tengok kakak-kakak pHD, dengan anak-anak kecil lagi, ilmu mantap, sahsiah terpuji, keluarga bahagia! mereka inspirasi saya.

paling terkesan dengan jawapan seorang akak pHD, " akak datang sini bukan nak ambil pHD yang utama.. " buat saya terfikir, akak dan suaminya datang ke sini dengan matlamat yang jitu. mahu bersama mengembeleng tenaga menyediakan generasi umat untuk agama kita! kagum sangat.. sangat sangat.. amazed dengan semangat akak!

juga pengalaman-pengalaman daripada kakak-kakak ni tentang baitul muslim mereka. dan ada sesuatu yang akan saya sematkan dalam diri saya buat selamanya, pesanan daripada seorang kakak pHD ni. alhamdulillah. [selingan : boleh bayang tak, suami bercakap kelantan, isteri bercakap utara.. tapi komunikasi mereka mantap dan saling melengkapi dek kuatnya keyakinan mereka pada ketetapan ILAHI] :)

terlalu banyak yang saya nak cerita.. tapi mr. Assignment da ajak dating. saya kena seimbangkan antara dua ni, supaya jalan yang dituju itu lebih jelas. finally, alhamdulillah untuk jelajah, jaulah ke adelaide kali ni. terlalu banyak yang dapat dipelajari.

buat adik-adik yang bersama, ini langkah tercipta untuk kalian, bersepadulah tenaga kalian dan semarakkan ia di Brisbane pula! insyaallah..

p/s: gambar nanti upload ye insyaallah. semua nya belum ditransferkan lagi. huhu

Thursday, April 1, 2010

EASTER BREAK

ke mana kah saya akan menghilang
untuk easter break kali ini?

hari yang dinanti-nantikan tiba akhirnya
maka
akan ke sini lah saya pada esok hari
sehingga 7 April 2010
di Adelaide
insyaallah
[^_^]

*moga kan dapat ku kutip sesuatu di sana*
ameen


alhamdulillah.. bersyukur padaNYA dimudahkan urusan pelajaran sebelum kaki melangkah ke sana. mudahan diberi kekuatan dan semangat untuk menyelesaikannya.

MINGGU COKLAT


minggu ni memang minggu coklat..
mula-mula mengidam nak makan coklat ferrero rocher
lepas tu masa discussion dengan groupmates untuk dysgraphia
jijy bagi sebiji coklat ni

lepas tu
rasa nak beli sendiri
nak bagi kat adik sorang ni
pergi lah saya beli
yang ini pula
konon nak try selera baru

tak lama kemudiannya
semasa mismatch party
bersama cohort mates
dapat pula yang ni
semasa exchange gift
woah.. alhamdulillah

the next day nya
dapat reward anothe ferrero rocher
sebiji dari pensyarah
reward untuk report
huhu
alhamdulillah lagi

haish.. jangan lah rongak gigi
haish.. jangan lah tertempek lemak
haish.. haish.. haish..
alhamdulillah rezeki dariNYA

DYSGRAPHIA

alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamdulillah..
presentation dah selamat selesai.
result pon dah dapat.
alhamdulillah lagi..
keputusan yang sangat memberangsangkan
motivasi untuk assignment yang seterusnya
mudah-mudahan

infiniti rasa kesyukuran padaNYA
yang memudahkan urusan kami
walau pon sebelum itu ada poning-poning
[trademark group kami]
akhirnya
selesai

special thanks to my groupmates
hanis and jijy
and many thanks to my other coursemates
aisyah, batip and hani
juga kepada cohortmates yang banyak membantu
[^_^]

[tulisan dysgraphia]