Wednesday, March 28, 2012

MUHASABAH KASIH

[entry ini ditulis selepas beberapa minggu menyandang amanah baru]

Meski tidak mampu untuk sempurna, cari dan bina kesempurnaan dicari bersama atas izinnya.


Terlalu awal rasanya untuk menulis entry baru tentang hidup baru. Ada masanya seperti masih tidak percaya, tetapi inilah hidup. Life must go on. Faiza azamta fatawakkal’alallah. Inshaallah.

Jauh-jauh direnung perjalanan 24 tahun kebelakang. Banyak yang dilalui, banyak yang dihargai, tak kurang juga banyak juga yang disesali. Namun semuanya kehidupan, dan kita akan terus belajar daripada kehidupan. Itulah kuasa Maha Baiknya Allah. Tidak dibiar kita hidup terkontang kanting. Diberi sesuatu untuk kita belajar, diberi sesuatu untuk kita amati dan renungi, diberi sesuatu untuk kita teladani. Itulah apa yang mampu saya ringkaskan daripada pandangan mata seorang hamba yang teramat cetek dan kurang dalam segalanya.

Alhamdulillah, kini hidup lebih berfokus. Allah menghadiahkan saya anugerah yang tak ternilai harganya. Anugerah yang kini perlu saya jaga sebaiknya. Anugerah yang perlu saya pelihara semoleknya Inshaallah. Seorang pendamping, imam yang cukup penyayang di sisi saya Alhamdulillah.

Jujurnya, amat payah untuk menulis entry baru ini. 1001 rasa berterbangan di dalam hati. Sejak hari pertama menempuh alam baru hingga sekarang, terlalu banyak rasanya nikmat Allah yang diberi di dalam hidup saya. Terkadang malu dan terasa cukup hina, diri tak segah mana, tapi penyayang sungguh Allah Ar-Rahman Ar-Rahim yang mencukupkan segala keperluan hidup saya sebaiknya. Alhamdulillah.

Ramai yang tertanya dan menyinggah di inbox, bagaimana cukup pantas semua ini terjadi.


Saya tiada jawapan khusus mahupun umum. Susah dan teramat sukar untuk dijawab.


Saat hati sudah ditutup dan difokus pada pengajian dahulu, atas aturanNya datang beberapa intipan yang tak disangka-sangka. Banyak cabarannya ketika itu, satu persatu ditempuh. Hati tidak pasti pada masa itu, apa sebenarnya yang akan terjadi. Namun keyakinan kuat tekad cuba disemai dan disemat dalam hati, untuk terus yakin pada petunjukNya. Hinggalah saat lafaz ijab dan kabul dilafazkan, Alhamdulillah. Kini semakin sedar tentang status hamba kerdil hina yang tiada punya apa daya untuk tekan mana-mana suis dalam hidup. Mahu itu, tekan kanan. Mahu ini, tekan kiri. TIDAK SAMA SEKALI! Betapa hebat kiranya kita merancang, Allah jualah Perancang Terbaik kita Inshaallah.

Mata ini tidak putus merenung alam, betapa banyak kisah silam yang sebenarnya Allah hadirkan tanpa sia-sia. Ada sesuatu yang dapat dipelajari Inshaallah. Baik diri saya mahupun diri pendamping hati, kami merenungi kisah-kisah silam itu sebagai satu motivasi untuk terus mematangkan diri di atas jalan mencari redhaNya dan menjadi yang terbaik for each other Inshaallah. Jalan kepadaNya bukan senang, segala kepahitan dan kelukaan perlu dahulu ditempuhi.

Kisah saya bersama pendamping hati baru sahaja bermula. Kami masih dalam proses mengenali antara satu sama lain meski ada tikanya terasa seperti bertahun sudah bersama dirinya. Paling utama, matlamat yang dipegang bersama kepada terdirinya baitul muslim ini menjadi paksi keberadaan kami berdua di atas sebuah yang namanya perjanjian utuh Inshaallah. Mohon doanya daripada semua.


1 comment:

Naqiah Khalidah said...

biat.dah kawin.x tau pun T_______T apapun tahniah :)