Monday, May 24, 2010

PERGI JUA

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih, Maha Penyayang

Segala kekuatan saya kumpulkan untuk akhirnya menaipkan entry ini..

Akhirnya .. nenek yang saya sayang pergi jua.. menghadap Rabb nya, bertemu Pencipta nya, Yang Abadi.

Semalam, saya bangun pagi dengan gerak hati yang sangat rasa tak best. Apatah lagi malam sebelum nya susah sangat untuk saya melelapkan mata. Tengok jam masih awal lagi untuk telefon umi di sana.

Duduk bertenang sebentar, kemudian saya ternampak satu post di wall facebook maksu saya. [ucapan takziah buat arwah mak mentua umi saya]. Saya tak tercapai di akal, jika mak mentua umi saya, bermakna itu lah nenek saya bukan? Terus saya YM si pengirim, tapi aduhai, masih lagi belum subuh ketika itu, masakan dia akan reply.

Lantas, saya capai telefon dan terus telefon umi. Saat salam dihulur, getar suara saya dah bertukar, begitu jua umi. Kata umi, umi baru saja nak telefon saya. Umi pinta saya sabar. Sunguh Allah itu lebih kasih pada nenek yang kami sayangi. Nenek atau panggilan saya padanya adalah tok, telah selamat kembali ke rahmatullah saat tirai malam isnin diselak.

Sebak dan sayu hati saya, air mata turun berlinangan. Terngiang-ngiang kata-kata arwah tok, sebelum saya berlepas ke Australia, "kakak belajaq la elok-elok. tok ni tak taw la sat lagi hang balik ada lagi ka tak. tok pon dah tak lama". Macam yang saya cerita sebelum ni, reaksi saya sebelum ni, saya akan senyum macam kerang busuk je dengar kata-kata arwah tok. Kini katanya menjadi kenyataan.

Sungguh hati saya belajar menjadi redha. Menjadi kuat sekuat arwah tok sewaktu arwah tokwan pergi meninggalkan kami pada 2008.

Jika orang tanya kenapa saya sangat sedih dengan pemergian arwah tok, jawapannya adalah kerana saya lah cucu tunggal perempuan dalam keluarga. Maka saya sangat rapat dengan tok dengan cara kami yang tersendiri. Arwah tok adalah sangat sporting dan supportive kepada saya. Dia juga adalah kawan saya. Banyak perihal saya yang tok tahu, walaupon tok adakalanya nampak tegas, tapi hati tok penyayang. Tok susah hati bila cucu perempuannya ni nakal, asyik nak lasak. Sehingga saya mengambil keputusan untuk mengurangkan aktiviti lasak atau tidak terlibat lagi, baru lah tok tersenyum kelegaan. Selain itu, tumpuan yang tok beri pada saya, mendidik saya untuk benar-benar jadi 'perempuan' akan saya kenang sampai bila-bila. Segala resipi dan petua-petua yang arwah tok dah turunkan saya akan cuba ingati dan praktiskan.

Juga, semangat tok untuk beribadah saat ajalnya kian menjelma pasti kan saya teladani. Sama sifatnya seperti arwah tokwan dulu. Masa saya pulang bercuti ke Malaysia hujung tahun lalu, saya tidur dengan tok. Tok yang ketika itu sudah tidak berapa sihat masih lagi gagah untuk bangun qiam. Tok sangat kuat melawan kata nafsunya. telus melakukan ibadahnya. Sungguh didikan arwah tokwan berkesan dengan baik pada tok, meski tokwan ketika itu sudah setahun meninggalkan kami.

Kini, tiada lagi gurauan dari tok. tiada lagi sembang-sembang santai dengan tok. tiada lagi kari giling dari tok. tiada lagi sambal belacan terbaik dari tok. semuanya sudah tiada lagi, terkubur bersama.

Saat akhir saya bercakap dengan tok, bila saya telefon tok ketika di wad. Saya pesan pada tok untuk makan dan jaga diri baik-baik. tunggu saya pulang. Tok kata ya, tok akan jaga diri. Ternyata tok tidak mampu menunggu, saat ajal datang menjemput. Tiada mampu melawan ketentuanNYA.

Sungguh saya redha. Saya telah mempersiapkan mental. Namun emosi saya carik sebentar semalam. Air mata turun bergelinangan. Rasa ralat tidak bersama keluarga di Malaysia menguruskan arwah. Satu-satunya tok yang tidak saya uruskan dengan tangan saya. Tidak saya dakap, tidak saya cium, tidak saya mandikan, tidak saya hantarkan hingga ke pusara, dan tidak saya tatap buat kali terakhir.

Kini, saya menjadi seorang cucu tanpa dua orang atok dan dua orang nenek nya. Tinggal lah kami generasi yang di bawah untuk meneruskan ajaran dan didikan yang diberi. Arwah tokwan-tokwan dan arwah opah dan tok telah mempersiapkan kami dengan bekalan agama yang secukupnya. Moga rahmat kehidupan kalian di sana. Cucu sayang pada kalian!

Tok akhirnya pergi jua.. bertemu Pencipta.. juga bidadara yang dirindui.. arwah tokwan di sana. Moga tok tenang dalam persemadian tok.

Kakak sayang tok.

al- Fatihah. [24 May 2010]: terima kasih buat semuanya, rakan-rakan dan teman serumah, maksu dan ahli keluarga yang lain, memberi semangat pada saya di sini. buat para pensyarah juga, meski mereka bukan seagama, namun hati mereka baik dan memahami, moga pintuNYA terbuka suatu hari nanti. terima kasih semuanya. dan terima kasih ALLAH memilih ku untuk melalui ujian MU ini. :

3 comments:

Izzaida Ibrahim said...

salam kak long,

takziah dari jiji, maaf, baru dpt tau lepas baca entry kak long ni.be strong sis. al-fatihah.

love u,
jijy.

LiLy said...

takziah...sabar ye biyat...

rAbiAtuL aDaWiyAh said...

thank you jijy and lily.. :)

eh rhyme pula.