Sunday, July 15, 2012

LAKSA SEDIH?!

Al-kisah di suatu pagi, Ibu Mithali bangun dan teringin benar nak makan laksa. Lalu pantas di SMS Suami Tersayang di sana mohon kebenaran. Alhamdulillah, lulus! :)

Separuh hari berlalu, dan pelbagai tuntutan kerja diselesaikan. Hingga saat untuk melunaskan rasa lidah nak makan laksa. Puaslah sahabat Ibu Mithali, Kholah Farah fikirkan dan menjadi mak supir mencari kedai yang ada menjual laksa. Dan, Alhamdulillah sampai juga ke sebuah kedai.

Duduk dengan muka berseri - seri nak makan laksa lepas 5 minit lagi. Encik ambil order datang ke arah meja dan dengan yakin "Nak order 2 laksa dengan sirap limau." Senyum mata terkedip - kedip. 

"Maaf, semua mee dan laksa dah habis." balasnya.

"Apa?" *Muka ada keluar peluh dan mata terbuntang bulat.

"Maaf, mee dengan laksa semua habis dah. Tak ada apa dah. Ada air kalau nak." Muka Encik nampak bersalah.

"Ok lah, Milo Ais 2." Selepas sesaat pandang jalan. k - o - s - o - n - g.

"Haish, sediihhnnyyyaaa muka!" Tergelak - gelak Kholah Farah. *Sampai hati*

Dalam hati. "Allah kenapa rasa sedih sangat hati ni. Jangan ya Allah Kau sedihkan hati aku begini. Sabar sabar." *Sambil mata menjeleng akak sebelah sedang slurp laksa mangkuk terakhir di petang itu mungkin. Memberi pandangan tembus ke arah laksa. Bangun nak pergi bayar air, nampak kakak makan laksa tak habis. Ish, sedihnya. Kenapa makan tak habis ni? Macam berarak lalu mendung hujan petir kilat guruh.

Masuk kereta dan Kholah Farah pandu terus pulang ke rumah. Ibu Mithali diam. SMS Suami Tersayang. Diam dan pandang jalan.

Teringat pesanan Suami Tersayang selalu beri ," Syg kena banyak sabar. Banyak sangat pahala syg bawa 'Abdullah kita ni. Tiap - tiap masa Allah beri pengampunan, rahmatNya terlalu banyak.Syg kena kuat, Abg selalu doakan syg."

Bibir terukir senyum semula. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah mengingatkan aku kempali padaMu. Baru sekali ni saja tak dapat makan yang 'difikirkan'. Sebelum ni sokmo Allah beri izin ada rezeki. Tak apa, hari ini kitya belajar sabar ya 'Abdullah syg dan Ibu Mithali. :) Laksa sedih tak jadi sedih lagi, mata renung langit, di syurga nanti bagaimana ya? Bukan setakat laksa. Macam - macam boleh. Tapi harga syurga itu MAHAL, maka mujahadahnya perlu lebih. Allah moga Kau letakkan kami di jalan yang Kau redhai. Ameen.

No comments: