Tuesday, June 30, 2009

PALUAN KOMPANG

'bunga, kelopak, bunga, kelopak, bunga, kelopak'..terimbau semula kenangan masa zaman sekolah rendah dulu dalam kelas muzik. aku dan kawan2 belajar main kompang. best nye masa zaman ni. bergelak ketawa, saling menyakat antara satu sama laen. (da la aku ni budak nakal dl..huhu)..hidup bnyk main shj. x payah nak susah fikir bnyk benda. tp itu 12 tahun yg lampau. zaman berhingus, baju pon umi yg basuhkan. (of course dgn bantuan kecanggihan mesin basuh)..tp nak katenye, masa tu kite semua x taw pon ape itu istilah runsing masalah. setuju x? ;)

sekarang kita semua da besar. da punya banyak tanggungjawab dan komitmen. da kena handle mcm2 masalah. kena deal ngn mcm2 orang. dan yg pasti perspektif kite terhadap dunia da berbeza berbanding 12 tahun dl. nk pikir kan stadi. nk pikir kan masa depan. nk pikir kan dunia selepas dunia. (haa..faham x?)..dan topic plng best nk buat orang berangan pikir adalah topic ttg perkahwinan.. 0_o ehem2..

minggu lepas aku dikejutkan dengan perkahwinan seorang sahabat waktu matrix, asyu dengan suami beliau, nasaruddin nama nye. (mereka x pernah mengenali masa matrix, jumpe pon mase taaruf dan pertunangan..sweet sgt cerite mereka..tp x dpt dikongsikan lg wat ms ni, sbb blom dpt full version)..x lame sblom tu aku dikhabarkan dengan berita perkahwinan senior kolej, kak baiyah dengan bakal suami, incik afzal, yg akan diijabkabulkan pd 4 july ni.sama2 kite doakan muga semuanye berjalan lancar.insyaALLAH..sebelumnya pule ade lg berite2 perkahwinan yg smpai ke pendengaran aku. kawan2 waktu sekolah. juga kakak2 sepupuku yg sudah pon selamat menjadi isteri orang kini. tahniah utk semua nye yg telah selamat membina masjid dan muga menjadi isteri2 yg solehah, pendamping setia dan pemangkin semangat buat para suami..juga semoga ikatan yg terbina berkekalan hingga akhir nyawa..biar sampai syurga.ameen. :)

bile ckp ttg isu kahwin..mule la sorang2 nk tersenyum simpul. yg dibayangkan semua nye indah2. manis2 belaka. tp sedar kah kita bahawa perkahwinan ini menuntut komitmen yg tinggi drpd kita apabila dua hati diikat dlm keredhaan ILAHI. dengan ikatan yg cukup suci dan halal berlandaskan perhubungan antara suami dan isteri. macam2 onak dan ranjau yg digambarkan olh orang tua2 kita dlm menempuh alam perkahwinan.tp tahukah kita ape kepentingan atau faedah yg digariskan dlm islam ttg perkahwinan ini?..aku bukan pakar nk cerita ttg ni. cume bnyk membaca shj. (ye la kan, dr sekarang kena siapkan diri ngn bekalan ilmu. x kan nk tunggu smpai tangan da dihias inai br nk buka buku perkahwinan kan..hehe..aku exaggerate je.)..ok la, xnk buang masa..jom kite baca artikel ni.


(isi yg disampaikan dlm bntuk santai tp penuh dgn ilmu yg bermanfaat serta ada kupasan isu2 yg berlegar dlm masyarakat kite bile berbicara ttg isu perkahwinan)


disebabkan aku ni belom bnyk ilmu bab ni.maafkan slh silap kalo ade tersalah bicara.ni semua hanya sekadar perkongsian shj.dan membuatkan kita merenung ttg masa hadapan..hari ini kite berseronok, tp masa depan perlu juga untuk difikir2kan..

yesterday was a history, tomorrow is a mystery, today is a gift..therefore, value our time while we can.insyaALLAH.

"ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang2 yg bertaqwa.ameen"
(al-furqan, 25:74)

love is NOT about finding the right person, but creating a right relationship..it is NOT about how much love you have in the beginning but how much love you build till the END.. (.^^)(^^,)


sekian sj utk coretan kali ni. :)

notes:
1. utk artikel 'ku tunggu jandamu' yg dishare ni, aku da mnx izin pd penulis, tp wktu artikel ni aku tules blom dpt approval lg.insyaALLAH.mudah2 an dpt.
2.gmbr cincin ni x de kaetan antara hidup dan mati..hehe..aku da ade sendiri aku punye cincin pemberian insan2 tersayang.syukran ya ALLAH. *wink2*

3.aku dimaklumkan oleh asyu (pengantin br kita) bahawa suami beliau, incik nasaruddin telah selesai menules buku bertajuk , "KENAPAKAH MENIKAH AWAL"..hanya menanti utk diterbitkan katanya.asyu mohon didoakan muga ianya berjaya.insyaALLAH asyu. ;)

3 comments:

ibnu~ehmady said...

alhamdulillah entry yang agak berat sebenarnya tapi disampaikan penuh santai...semoga dpertemukan dengan yang terbaik di sisi Allah...kwn sematrik? wah, mudanya..semoga dpermudahkan urusannya juga..amin

rAbiAtuL aDaWiyAh said...

yup..asyu.tutorm8 kite la.jgn bilang kamu sudah lupe.doakan yg baek2 utk kawan2 sume deh. ;)

ibnu~ehmady said...

serius??? bukan pelupa tapi terperanjat yang dimaksudkan asyu yang ku kenali... subhanallah...cepatnye masa berlalu...nak kahwin kwn2 ku..huhu...semoga berbahagia di samping rijal Yang Allah ciptakan utknya...huhu

p/s: masih dalam tidak kepercayaan..perlukan aku melangkah ke zaman ini..huhu